İhlâs Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? İhlâs Suresi 2. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

İhlâs Suresi 2. Ayetinin Arapçası:

اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ

İhlâs Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):

Her şey o Allah’a muhtaçken O hiçbir şeye fakir değildir.

İhlâs Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:

Cenâb-ı Adalet, bu heybetli işleri yaparken kimseye yoksul da değildir. Çünkü O, Samed’dir. اَلصَّمَدُ (Samed), “her hususta kendisine başvurulan, sığınılan, emri ve müsaadesi olmadan hiçbir iş yapılamayan, mutlak itaat edilen olduğu halde; kendisi kimseye fakir olmayan, yemeyen, içmeyen, iç boşluğu olmayan, eksiksiz, gediksiz” demektir. Kemâlin zirvesinde yer alan, padişahlar padişahı anlamına da gelir. Buna kadar Allah’ın samed oluşu, “var olma bakımından kimseye yoksul olmayıp, her şeyin varlık ve devamı tamâmen kendisine borçlu olan Vâcibü’l-Vücûd” mânasındadır. Bunun, “kendisinden başka biri ibâdet edilmeye değer olmayan tek varlık” anlamı da vardır.

“Samed”in bir öteki mânası da canlıların ihtiyaçlarını an be an veren, biriktirmeden ve geciktirmeden veren demektir. Meselâ bizi huzuruna çağırıp ne kadar havaya ihtiyacımız olduğunu sorsa, söz gelimi 60 yıllık havamızı ayırıp “Al havanı git. Bunu ne yaparsan yap. Nasıl korur, nasıl kullanırsan kullan!” buyursa, biz ne yapar, bu havayı nereye depolar ve nasıl kullanabilirdik. Su, gıda, meşrubat ve diğer ihtiyaçlar da böyle… Bir De milyalarca canlı için benzer koşul sözkonusu olsa…İşte Yüce Rabbimizin samedliğini, kullarına olan lutf u keremini böyle içeriye doğru tefekkür etmek lazımdır.

Dolayısıyla Samed sıfatı, Allah’ın Ehad sıfatını açıklarken, bir sonraki âyette beyân edilen vasıflar da Samed sıfatını açıklamaktadır:

İhlâs Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

İhlâs Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ihlas-suresi-2-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html