Yaşlılara hürmet bildiren, tezgâhtar olan gençlerin fazileti ve onlara bahşedilen ikramlar...

Enes İbni Mâlik radıyallahu anh’den rivayet edildiğine tarafından, Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah Teâlâ, yaşından ötürü bir ihtiyara saygı bildiren gence, yaşlılığında hizmet edecek kimseler lutfeder.” Tirmizî, Birr 75

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Nesiller arası münâsebetlerin manâlı bir yönü bu hadîs-i şerîfte dile getirilmiştir. Aşina bir gerçektir ki, bugün ihtiyar olan dün genç idi. Bugün genç olan da yarın yaşlanacaktır. Toplumda nesiller boyu bir hürmet geleneğinin yaşatılması, herkesin bir önceki nesle mensup insanlara, sırf büyük olmaları nedeniyle hürmetkâr davranmalarına bağlıdır.

Saygı beklenmez, kazanılır. Başkalarına hürmette hata etmeyen, hürmet görür. Zira “hizmet eden, hizmet görür” denilmiştir.

Hadisimiz, ihtiyar kullarına hürmet edenlere, yaşlılıklarında kendilerine hizmet edecek kimseler lutfetmek suretiyle Allah Teâlâ’nın ikramda bulunacağını bildirmektedir. Bunun anlamı, yaşlılara saygı belirten gençlerin bu hareketinin karşılıksız kalmayacağıdır. Keza hadisi yorumlayan bir takım  âlimler, yaşlı kişilere saygı gösterenlerin uzun ömürlü olacaklarına da hadiste işaret edildiğini söylemişlerdir.

 O halde her müslümanın yaşlıları dikkate alması, onlara zorunlu saygıyı göstermesi ve yapabileceği hizmeti sunması gerekmektedir.  Böyle yapılırsa toplum kesimleri arasındaki sevgi-saygı bağları pekiştirilmiş olur. Nesiller mutlu ve sıcak bir ilgi ortamında hayatlarını sündürürler.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Büyüklere ve yaşlılara saygı duymak gençlerin ahlâkî görevidir. Yaşlıya gösterilecek saygının karşılığı, yaşlılıkta hürmet ve hizmet görmektir. Toplum huzuru ama fertler ve nesiller arası ilişkilerin düzeltilmesiyle sağlanabilir. Büyüklerine hürmet göstermeyenler, küçüklerinden saygı ve hizmet göremezler. Her davranışın olumlu-negatif mutlaka bir sonucu ve bedeli vardır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Anne Babaya İtaat Nasıl Olmalı?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ihtiyara-saygi-gosteren-gence-verilen-ikram-ile-ilgili-hadis.html