İslam’da büyük günahlardan kabul edilen ikinci en büyük günah nedir?

İkinci en büyük günah, anne-babaya veya onlardan birine âsi olmaktır.

“Rabbin şöyle emretti: Sadece Allah’a ibadet edeceksiniz. Anne ve babanıza iyi davranacaksınız. Onlardan biri ya da her ikisi senin yanına yaşlanırsa, sakın onlara “of!” bile deme! Onları azarlama! Onlara saygıyla hitap et! Onlara acıma ederek tevâzu kanadlarını aç da, “Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl şefkatle büyüttülerse, sen de onlara öyle merhamet et, de!” (İsrâ sûresi, 23-24)

“YALNIZCA ALLAH’A İBADET EDECEKSİNİZ. ANNE VE BABANIZA İYİ DAVRANACAKSINIZ”

Ayet-i kerîmede görüldüğü gibi başlıca babaya itaat Allah Teâlâ’ya itaatle yanyana zikredilmiş ve “Rabbin şöyle emretti: Yalnızca Allah’a ibadet edeceksiniz. Anne ve babanıza iyi davranacaksınız” buyurulmuştur.

Burada Efendimiz konuyu negatif yönden ele aldığı ve ona itaat değil itaatsizlik açısından baktığı için Allah’a isyân ile belli başlı babaya isyânı yeniden yanyana zikretmiştir. Farz-ı ayn olmayan cihâda gidebilmek için bile belli başlı babanın iznini arayan yüce dinimiz, onların günah olmayan her buyruklarını yapmayı emretmekte, istemedikleri şeyden de uzak durmayı tavsiye etmektedir.

İnsanın iyiliği veya kötülüğü, varlığının sebebi olan belli başlı veya babasına veya onlardan birine davranışıyla ortaya çıkar. Anne ve babasına iyilik etmeyen birinden başkalarına nasıl iyilik beklenebilir? Yüzüne konan sineği bile kovalamaya mecâli olmadığı, ihtiyacını ve sıkıntısını bildirmeye güç yetiremediği bir devreden itibaren kendisini el bebek gül bebek yetiştiren insanlara kötü davranan bir kimse herkese fenalık yapabilir. Anasına ve babasına iyi davranmayan birinden ne vatana ne millete ne de insanlığa bir avantaj kazanç.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ikinci-en-buyuk-gunah.html