“İkindi namazını terk eden kimsenin işlediği amelleri boş yere gider” hadisini nasıl anlamalıyız?

Büreyde radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“İkindi namazını terk eden kimsenin işlediği amelleri boşuna gider.” (Buhârî, Mevâkît 15. Keza bk. Nesâî, Salât 15; İbni Mâce, Salât 9)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

İkindi namazının önemini ve faziletini, alışveriş, iş kuvvet ve ticaret gibi birtakım meşguliyetler sebep gösterilerek terk edilmemesi gerektiğini buraya kadarki rivayetlerden öğrendik. İkindi namazını terk eden kimsenin, işlediği amellerinin boş yere gitmesi demek, bu namazı terk edenin işlediği işlerin sevabının heder olması veya azalması ya da önceki hadislerde geçen, meleklerin Allah’ın huzurunda o birey lehine olan şahitliğinden mahrum kalması demektir. Bunu, ikindi namazını terk ettiği gün işlediği amellerin sevabı azalır türünden anlayanlar da olmuştur. İbni Melek, bununla kastedilen anlamın ikindi namazını kılmayan kimsenin geçmişteki tüm amellerinin boşa gitmesi seslenmek olmadığını bilhassa belirtmiş ve buna delil olarak da “Sizden kim dininden döner ve kâfir olarak ölürse, işte onların bütün yaptıkları dünyada da ahirette de nafile çıkmıştır ve onlar alev halkıdır, orada ebedî kalacaklardır.” (Bakara sûresi, 217) âyetini zikretmiş, tüm amelleri boş yere gideren şeyin yalnızca dinden dönmek ve kâfir olarak vefat etmek olduğunu açıklama etmiştir. Yahut Hâricîler’in bahis ettiği gibi, böyle hadisler, büyük günah işleyenin kâfir sayılmasının ya da Mu’tezile’nin iddia ettiği gibi büyük günahların sâlih amelleri boşa çıkaracağının ya da ibtal edeceğinin delili değildir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Namazları terk etmek, haram olan büyük günahlardandır. Özellikle ikindi namazını terk etmenin daha büyük bir haram olduğu sahih rivayetlerle sabittir. Namazı inkâr ederek terk eden kâfir olur; inkâr etmediği halde ihmalkârlık ederek kılmayan büyük günah işlemiş olur. Ehl-i sünnet mezheplerinin itikadına tarafından, büyük günah dağlamak insanı dinden çıkarıp kâfir kılmadığı gibi, büyük günahlar tüm sâlih amellerin sevabını da ortadan kaldırmaz. Bir günün ikindi namazını terk eden kimsenin o günkü ameli noksan olduğu için, jurnal sevabı da noksan olur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/ikindi-namazini-terk-eden-kimsenin-isledigi-amelleri-bosa-gider-hadisi.html