Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in insana verdiği değeri ve kadına şiddeti tasvip etmediğini anlatan hadis-i şerif.

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, Allah yolunda savaşma hali haricen, ne bir kadına ne bir hizmetçiye, kısacası hiçbir kimseye eliyle vurmadı. Kendisine fenalık yapan kimseden intikam almaya kalkmadı. Yalnız Allah’ın yasaklanmış ettiği şeyler çiğnenince, o yasağı çiğneyenden Allah adına intikam alırdı. (Müslim, Fezâil 79. Hem bk. Ebû Dâvûd, Edeb 4; İbni Mâce, Nikâh 51)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber Efendimiz insana büyük değerinde verirdi. Bir kimsenin şerefini zedeleyecek, onurunu kıracak söz söylemez, kimseyi eliyle cezalandırmazdı.

Hz. Âişe annemiz onun kadın ve hizmetçiyi dövmediğini bilhassa belirtmektedir. Çünkü o devirde kadına ve hizmetçiye kimse insan gözüyle bakmazdı. Öyle olduğu içindir fakat, Mekkeli müşrikler, İslâmiyet’i kabul eden kölelerine her türlü fenalığı yaparlar, hatta canları isteyince onları vurup öldürürler, buna karşın kendilerinden hiç kimse hesap sormazdı.

Resûl-i Ekrem Efendimiz bu insanlık dışı uygulamayı hiç tasvip etmedi. İnsanın eşine ve hizmetçisine nasıl davranması gerektiğini hoş davranışıyla ortaya koydu. Eşlerini ve hizmetçilerini hiç dövmedi; onlara eliyle hiç vurmadı. Eşini döven kimselerin iyi halk müziği olmadığını söyledi.

Resûlullah Efendimiz şahsına yapılan haksızlıkların intikamını almadı. Kendine bağırıp çağıran, hırkasını güçlü olarak çekecek değin kabalık yapan kimselere ne kırıcı bir laf söyledi ne de onların yaptığına karşılık verdi. Lakin bir kimse Allah’ın koyduğu yasaklardan birini çiğnemişse, kim olduğuna bakmadan ve onu affetme yoluna gitmeden derhal cezalandırdı.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Peygamber Efendimiz hiçbir kadını ve hizmetçiyi dövmedi. Şahsına yapılan fenalıkların intikamını almadı. bununla beraber Allah’ın koyduğu yasağı çiğneyen hiç kimseyi affetmedi. Zira peygamber de olsa böyle birini bağışlama yetkisi yoktu. İlâhî yasağı çiğneyen kimselere dinin verdiği cinayet ne ise gözünü kırpmadan onu uyguladı. Müslümanlar, seviyeleri kendilerinden aşağı olan kimseleri dövmeme konusunda, Allah’ın Resûlünü örnek almalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

KADINA ŞİDDET HUSUSUNDA İSLAM DİNİ NEYİ EMREDİYOR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kadina-siddet-ile-ilgili-hadis.html