Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi “Baskı İnsan Onuruyla Asla Bağdaşmaz” başlığıyla yayınlandı.

“Şiddet İnsan Onuruyla Katiyen Bağdaşmaz” başlığıyla yayınlanan bu haftaki cuma hutbesinde “İslam’a kadar kadın, erkek, çocuk, genç ve ihtiyar her insanın bedeni, kişiliği, haysiyeti, iffeti ve şerefi dokunulmazdır. Onun içindir ki hiçbir kimse bir başkasının canına, malına ve karakter haklarına kast edemez.” denildi.

Hutbede; her geçen gün daha fazla tanık olduğumuz kadınlara yönelik şiddetin inancımızda katiyen yeri olmadığı gibi insanlık suçu olduğu vurgulandı.

Şiddete girişimde bulunmak bir yana, gönül kırmanın zeka Kâbe’yi yıkmaktan daha büyük bir vebal olduğunu asla unutmamamız gerektiği belirtildi.

İşte 19.11.2021 tarihli cuma hutbesi.

ŞİDDET İNSAN ONURUYLA ASLA BAĞDAŞMAZ

Muhterem Müslümanlar!

Hicretin onuncu yılıydı. Resûl-i Ekrem (s.a.s) ve güzide ashabı hac ibadeti için şehirlerin anası Mekke’de buluşmuşlardı. Haccın rükünlerinden Arafat Vakfesi’ne durmuşlardı. Allah Resûlü (s.a.s) bu mukaddes mekânda on binlerce mümine hitaben yaptığı ve bütün insanlığa manâlı mesajlar verdiği Veda Hutbesi’ne şu sözlerle başladı: “Ey halk! Bu Zilhicce ayınız, bu Mekke şehriniz, bu gününüz nasıl mukaddes ise kanlarınız, mallarınız, ırzlarınız, itibar ve namusunuz da benzer şekilde mukaddestir.”1 Sevgili Peygamberimiz, bu uyarısından sonra sözlerine şöyle devam etti: “Uyarı edin, size mümini tanıtıyorum: O, insanların canı ve malı hususunda güvendiği kişidir. Müslüman ise elinden ve dilinden insanlara zarar gelmeyendir.”2

Aziz Müminler!

Yüce dinimiz İslam’a tarafından, kadın, erkek, çocuk, genç ve ihtiyar her insanın bedeni, kişiliği, haysiyeti, iffeti ve şerefi dokunulmazdır. Onun içindir ancak hiçbir kimse bir başkasının canına, malına ve şahsiyet haklarına kast edemez. Şerefini ve onurunu zedeleyecek davranışlarda bulunamaz. Canlı cansız hiçbir yaratılmışa zarar verecek bir tavır ve davranış içinde olamaz.

Kıymetli Müslümanlar!

Maalesef her geçen gün daha fazla tanık olduğumuz kadınlara karşın baskı vicdanlarımızı yaralıyor, yüreklerimizi dağlıyor. Oysaki inancımızda asla yeri olmayan zorlama, insanlık suçudur. Kuvvet, acizliktir, merhametsizliktir, zulümdür. Zorlama, can dokunulmazlığı ihlalidir ve insan onuruyla bağdaşmaz. Hiçbir , güç için mazeret olamaz.

Şiddetin dini, dili, ırkı, coğrafyası ve sosyal statüsü yoktur. Kimden gelirse gelsin şiddetin hiçbir şekli kabul edilemez. Rabbimizin gazabı, meleklerin, gök ve yer ehlinin laneti, şiddete yeltenen, Allah’ın dokunulmaz kıldığı canları katleden zalimlerin üzerinedir. Onlar dünyada rezil rüsva olmuşlardır. Ahirette ise varacakları yer fakat cehennemdir.

Kıymetli Müminler!

Dinimize göre başlıca olan şefkattir, merhamettir, yaşatmaktır. Allah’ın günahsız kıldığı cana kıymamak, zarar vermemektir. Nitekim Yüce Kitabımız Kur’an’da şöyle buyrulmaktadır: “…Bir cana kıymaya ya da yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışarıya, kim bir kimseyi öldürürse tüm insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa tüm insanların hayatını kurtarmış gibi olur.”3

Zor ve acımasızlık görüntülerinin sıkça ekranlara taşındığı günümüzde bize düşen, her durumda merhameti kuşanmak, insaflı ve vicdanlı davranmaktır. Sevgi ve ülfeti, muhabbet ve şefkati hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmektir. Eşimizi, çocuklarımızı, ailemizi, komşularımızı ve tüm çevremizi elimizden ve dilimizden emin kılmaktır. Şiddeti doğuran, yaygınlaştıran, bayağı gösteren, şiddete yönlendiren her türlü söylem ve davranışın karşısında durmaktır. Şiddetin ortadan kalkması, insan onurunun korunması için var gücümüzle çaba etmektir. Şiddete kalkışmak bir yanlamasına, gönül kırmanın zeka Kâbe’yi yıkmaktan daha büyük bir vebal olduğunu katiyen unutmamaktır. Karıncayı zeka incitmekten sakınan bir medeniyetin mirasçısı olduğumuzu her daim hatırda tutmaktır.

bu vesileyle şiddete maruz kalarak hayattan koparılan tüm kardeşlerime Cenâb-ı Adalet’tan rahmet diliyorum. Yüce Rabbimiz, merhameti önce yüreklerimize sonra da bütün yeryüzüne hâkim kılmayı bizlere lütfeylesin.

Dipnotlar:

1 Buhârî, İlim, 9. 2 İbn Hanbel, VI, 22. 3 Mâide, 5/32.

Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

KADINA ŞİDDET HUSUSUNDA İSLAM DİNİ NEYİ EMREDİYOR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kadina-siddetle-ilgili-hutbe.html