Kadir Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Kadir Suresi 1. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kadir Suresi 1. Ayetinin Arapçası:

اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ

Kadir Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):

Biz Kur’lahza’ı Kadir gecesinde indirdik.

Kadir Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:

“Kadir gecesi”, Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecedir. Kur’lahza, ya toplu olarak Cenâb-ı Hakk’ın katından vahiy meleklerine inzal buyrulmuştur. veya Alak sûresinin ilk beş âyetiyle o gece Kur’ân-ı Kerîm Peygamberimiz (s.a.s.)’e indirilmeye başlamıştır. Her iki ihtimâle kadar de, bu gecenin Kur’an’ın inzâline sahne olduğu ve şerefini ondan aldığı anlaşılır. Bakara sûresi 185. âyette de Kur’an’ın Ramazan ayında indiği beyân buyrulur.

Lügat olarak “kadr”, “kudret, takdir, hüküm, itibar ve kıymet” gibi mânalara gelir.

Kadir gecesinin bir ismi, “mübârek gece”dir. Bu, onun hayrı bol, çok bereketli ve onurlu bir gece olduğunu bildirir. Nitekim Duhan sûresinin birincil âyetlerinde şöyle buyrulur:

“Hâ. Mîm. Gerçekleri ifade eden bu açıkça kitaba yemin olsun! Biz onu kutlu, onurlu ve bolluk yüklü bir gecede indirdik.” (Duhân 44/1-3)

Bu gece aynı zamanda takdir ve hüküm gecesidir. O gecede nice hikmetli önemli işler karara bağlanır. Âyet-i kerîmede: “O gecede, belirli hikmetlere binâen Allah tarafından olmasına karar verilmiş her bir meslek belirlenir. Tarafımızdan buyrulacak bir emir olarak” (Duhân 44/4-5) buyrularak buna göze çarpan edilir. Nitekim Kur’an’ın nüzûlünün başlamasıyla, o gecede bütün dünyanın kaderini değiştirecek önemli bir işe karar verilmiştir. Kur’lahza’ın inişiyle, dünyanın o güne dek ancak makus talihi aksine çevrilmiş, her şey yepyeni bir tanzimle tanzime başlanmıştır. Zira indirilen bu Kur’an ile her türlü hikmetli meslek açıklığa kavuşturularak, Allah Resûlü (s.a.s.) kadar insanlığa ulaştırılmıştır.

Bu gece çok onurlu bir gecedir. Bin aydan daha bahtı açık olduğu Cenâb-ı Adalet kadar haber verilmiştir. O gecede yapılan ibâdet ve hayırlar, içinde kadir gecesi bulunmayan tam bin ayda yapılanlardan daha çok sevaplıdır. Allah Teâlâ, mü’minlere böyle büyük bir lutuf ve ihsanda bulunmuştur. Buradaki “bin ay” ifadesinin kesretten kinâye olması da mümkündür. O gecenin gerçekten çok faziletli, eşi sözde olmayan mukaddes ve mübârek bir vakit dilimi olduğunu gösterir.

Öyle bir gece ancak:

Kadir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kadir Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kadir-suresi-1-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html