Kadir Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Kadir Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kadir Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ

Kadir Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.

Kadir Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

“Kadir gecesi”, Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecedir. Kur’an, ya toplu olarak Cenâb-ı Hakk’ın katından vahiy meleklerine inzal buyrulmuştur. ya da Alak sûresinin birincil beş âyetiyle o gece Kur’ân-ı Kerîm Peygamberimiz (s.a.s.)’e indirilmeye başlamıştır. Her iki ihtimâle kadar de, bu gecenin Kur’lahza’ın inzâline sahne olduğu ve şerefini ondan aldığı anlaşılabilir. Bakara sûresi 185. âyette de Kur’an’ın Ramazan ayında indiği beyân buyrulur.

Lügat olarak “kadr”, “kudret, takdir, hüküm, haysiyet ve kıymet” gibi mânalara gelir.

Kadir gecesinin bir ismi, “mübârek gece”dir. Bu, onun hayrı bol, fazla bereketli ve onurlu bir gece olduğunu bildirir. Nitekim Duhan sûresinin birincil âyetlerinde şöyle buyrulur:

“Hâ. Mîm. Gerçekleri açıklayan bu anlaşılır biçimde kitaba ant olsun! Biz onu kutlu, onurlu ve bereket yüklü bir gecede indirdik.” (Duhân 44/1-3)

Bu gece aynı zamanda takdir ve hüküm gecesidir. O gecede nice hikmetli mühim işler karara bağlanır. Âyet-i kerîmede: “O gecede, belirli hikmetlere binâen Allah kadar olmasına karar verilmiş her bir meslek belirlenir. Tarafımızdan buyrulacak bir dikte olarak” (Duhân 44/4-5) buyrularak buna göze çarpan edilir. Nitekim Kur’lahza’ın nüzûlünün başlamasıyla, o gecede bütün dünyanın kaderini değiştirecek önemli bir işe karar verilmiştir. Kur’lahza’ın inişiyle, dünyanın o güne kadar ancak makus talihi aksine çevrilmiş, her şey yepyeni bir tanzimle tanzime başlanmıştır. Zira indirilen bu Kur’lahza ile her türlü hikmetli iş açıklığa kavuşturularak, Allah Resûlü (s.a.s.) tarafından insanlığa ulaştırılmıştır.

Bu gece fazla şerefli bir gecedir. Bin aydan daha bahtı açık olduğu Cenâb-ı Hak kadar haber verilmiştir. O gecede yapılan ibâdet ve hayırlar, içinde kadir gecesi bulunmayan bütün bin ayda yapılanlardan daha fazla sevaplıdır. Allah Teâlâ, mü’minlere böyle büyük bir lutuf ve ihsanda bulunmuştur. Buradaki “bin ay” ifadesinin kesretten kinâye olması da mümkündür. O gecenin aslında fazla erdemli, eşi sözde olmayan mukaddes ve mübârek bir vakit dilimi olduğunu gösterir.

Öyle bir gece oysa:

Kadir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kadir Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kadir-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html