Kalem Suresi 51. ayeti ne anlatıyor? Kalem Suresi 51. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kalem Suresi 51. Ayetinin Arapçası:

وَاِنْ يَكَادُ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِاَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ اِنَّهُ لَمَجْنُونٌۢ

Kalem Suresi 51. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kâfirler, Kur’an’ı işittikleri vakit, yüreklerine inen kin ve dehşet yüzünden adeta seni bakışlarıyla devirecekler! Bu sebeple “Muhammed delinin biridir” diyorlar.

Kalem Suresi 51. Ayetinin Tefsiri:

Müşriklerin, Resûlullah (s.a.s.)’e düşmanlıkları had safhadaydı. Kur’ân-ı Kerîm’i işittikleri zaman düşmanlık duyguları ayrıntılarıyla galeyana geliyordu. Gözleriyle az daha Efendimiz (s.a.s.)’i devirecekmiş gibi kin ve nefretle bakıyorlardı. Çünkü Kur’an’ın ilâhî bir kelâm olduğunu hissediyor, içlerinden hayranlık duyuyor, ama insanları ona imandan çevirebilmek için tek tedavi olarak Peygamberimiz (s.a.s.)’e saldırıyor ve ona deli diyorlardı. Halbuki Kur’an bütün insanlar için ilâhî bir hatırlatmadır. Peygamber de o hatırlatmayı insanlara beyanat eden şerefli bir elçidir.

51. âyet “göz değmesi” anlamına gelen nazarın hakiki olduğunu gösterir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Göz değmesi bir gerçektir.” (Buhârî, Tıb 36; Müslim, Tıb 41, 42)

“Eğer kaderi bir şey geçecek olsaydı, göz değmesi kaderi geçerdi.” (Müslim, Tıb 42; Tirmizî, Tıb 17)

Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) şöyle anlatır:

Allah Resûlü (s.a.s.) cinlerden ve göz değmesinden Allah’a sığınırdı. Nihâyet Muavvizeteyn yani Felak ve Nâs sûreleri nâzil oldu. Ondan daha sonra Muavvizeteyn ile Allah’a sığınmaya başladı ve öteki duaları bıraktı. (Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 33)

Kalem sûresinde “işlerin sarpa saracağı, paçaların tutuşacağı gün” diye işaret edilen kıyâmet gününün korkunç hallerini örnekleriyle açıklayıp son derece etkin öğütler vermek; Kur’an’ın ve peygamberin doğruluğunu kesin delilleriyle ortay belirlemek üzere hemen Hâkka sûresi geliyor:

Kalem Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kalem Suresi 51. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kalem-suresi-51-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html