Yozgat’ın bir köyünde doğan ve kardeşlerine bakması için okula gönderilmeyen Ümmühan Sarı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı okuma yazma kursuna devam ediyor.

Kayseri’de yaşamış Ümmühan Sarı, 76 yaşında Büyükşehir Belediyesi’nce açılan kursta okuma yazma öğrendi.

Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür AŞ’nin (KAYMEK) Ziya Gökalp şubesindeki kursa devamlı Sarı, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyükkışla köyünde doğduğunu, minik yaşta babasını kaybettiğini söyledi.

OKUMA AZMİ

Kendisinden ufak 3 kardeşi olduğunu anlatan Sarı, “Müdürle öğretmen 3 defa gelip beni okula kaydettirdi, annem kaydımı sildirdi. ‘Sen çocuklara bakacaksın, ben de kilim dokuyup evi geçindireceğim.’ dedi. Gidemedim okula, büyüdüm, gelin oldum. Evlenince eşime ‘Okuma yazma öğreneyim’ dedim. ‘İşin mi yok, manâsız ver.’ dedi. Kur’an kursuna gitmek istedim, oraya da göndermedi. O öldükten daha sonra Kur’an kursuna da gittim, okuma yazma kursuna da başladım.” diye konuştu.

Annesi kilim dokuyarak evi geçindirirken kendisinin de bakımını yaptığı kardeşlerini büyüttüğünü aktaran Sarı, şöyle konuştu:

“Anneme, ‘Kardeşlerimi yolladın da okula beni niye yollamadın?’ diye sordum. O da ‘Geçimini Sağlama için yollamadım, ben kilim dokudum, sen de çocuklara baktın. O yüzden gönderemedim, güzel gör beni.’ dedi. O yüzden bir şey diyemedim. 4 çocuğum oldu, onları büyüttüm, herkesi dağıttım, cümbür cemaat evine gitti, gelin oldu, ben evde yalnız kaldım. Evde bunalmayayım dedim. Kurslara gideyim bir neşem açılsın, bir sözcük öğrensem faydası olur diye düşündüm. Okuma yazma bilmeyen ahraz gibi bir şey. Hiç işe yaramıyor. Otobüse binsem başkasına soruyordum, ‘Bu nereye gidiyor’ diye, derhal biliyorum fazla şükür. Kur’lahza-ı Kerim’i de öğrendim fakat seri okuyamıyorum.”

Okuma bilmediği için zorluk yaşadığını anlatan Sarı, kendisi gibi olanlara kurslara katılmalarını tavsiye etti.

Sınıfın en yaşlısı olan Sarı, “Okuma bilirseniz anlatman da dinlemen de iyi olur. Bir yere gittiğinde soru sorulursa güzel cevap verirsin.” ifadelerini kullandı.

Kursa 3 dönemdir devam ettiğini belirten Sarı, “Yürek krizi geçirdim 3 kez. Hekim, ‘Evde oturma, kendini dinleme, yürüyüş yap.’ dedi. Yürüyüş yapıyorum, buraya yürüyerek geliyorum. Hocam bana çok tezgâhtar oluyor.” diye konuştu.

“DERS ZİLİ ONUN İÇİN BİRAZ GEÇ ÇALMIŞ”

Eğitmen Gülizar Gündüz de yoğunlaştırılmış esas düzey okuma yazma kursunun dönemlik olduğunu, 80 saatlik ders verildiğini belirtti.

Kursiyerlerinin o kadar çoğunun sosyal ve iktisadi sebeplerden dolayı küçükken okula gidememiş kadınlardan oluştuğunu anlatan Gündüz, “Mektep uzak olduğu için ailesi göndermemiş veya kardeşine bakmış, okula gidememiş. Ümmühan teyze 3 yıldır pes etmeden kursa devam ediyor. Ders zili onun için azıcık geç çalmış. Azmi tamamen adını soyadını yazmayı, sosyal yaşamda kendine rahat sağlayacak şekilde okumayı öğrendi. Otobüse binebiliyor, paraları öğrendi, önceden çok bilmiyordu, rakamları öğrendi.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/katildigi-kursta-azmiyle-76-yasinda-okuma-yazmayi-ogrendi.html