Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den nakledildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Bir insan, bir hastanın halini hatırını sormaya gider ya da Allah için sevdiği bir kişiyi ziyâret ederse, ona bir melek şöyle seslenir:

Sana ne mutlu! Güzel bir seyahat yaptın. Kendine cennette sığınak hazırladın!” (Tirmizî, Birr 64. Keza bk. İbni Mâce, Cenâiz 2)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadisimiz bir önceki hadîs-i şerîfte olduğu gibi, Allah rızâsı için sevdiği bir kişiyi ya da her hangi bir hastayı ziyarete dışarı giden kimsenin mânevî kazancını gözler önüne sermektedir. Her iki hadiste de, ziyarete giden kimseyi  birer meleğin kutlaması dikkat çekmektedir. Bu demektir fakat, yapılan işin maddî bir karşılığı görülmemesine rağmen, mânevî mükâfatına melekler şehâdet etmektedir.

Hasta ziyaretinin dinimizdeki yeri, beşerî ilişkiler açısından, “bir gönül gerçekleştirmek” bakımından fevkalâde önem arzetmektedir. Hatta hastalandığında ziyâretine gitmek mü’minin, mü’min kardeşi üzerindeki haklarındandır.  Bıkkınlık ve hastalık anında ziyâret edilmekten hoşlanmayacak kimse tasavvur etmek olası değildir. Hastalığın verdiği ızdırap benzeyen-dost ve akrabanın gelip gitmesiyle, hal-hatır sorup katlanma nasihat etmesiyle hafifler. Zira üzüntüler paylaşıldıkca küçülür, sevinçler paylaşıldıkça büyür. Her insan sevdiklerini ve dostlarını gördükçe rahatlar. Bu, tabiî ve beşerî bir durumdur.

Hasta yatağında yatan bir kimsenin ya da sırf Allah rızâsı  için  sevdiği bir kimsenin ziyaretine giden kişi gerçekten iyi bir meslek, gıbta edilecek bir seyahat yapmıştır. Bu hareketinin bir melek göre tebrik edilmesi, yaptığı  ziyaretle cennette bir barınak kazandığının müjdelenmesi, Allah rızâsı için yapılan işlerin mutlaka bir karşılığının bulunduğu fikrini pekiştirmektedir. “İyiliğin karşılığı iyiliktir”, Rahman sûresi (55), 60 âyetinde belirtildiği gibi, bir hastayı ve dostunu mutlu edeni, Allah Teâlâ, bir mutluluk ülkesi olan cennetinde barındıracaktır.

Hadislerden Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir? Hasta ziyareti, Allah’ın rızâsını kazanmaya vesile olan hoş bir harekettir. Dostlarını Allah için ziyaret etmek de benzer şekilde güzel bir davranıştır. Allah rızâsı için yapılan işler, isterse bu bir kişiyi gezmek olsun, karşılıksız kalmaz. Allah Teâlâ, kullarını memnun edenleri hoşnut eder.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kendine-cennette-barinak-hazirladin-hadisi.html