Kıyamet Suresi 27. ayeti ne anlatıyor? Kıyamet Suresi 27. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Kıyamet Suresi 27. Ayetinin Arapçası:

وَق۪يلَ مَنْ۔ رَاقٍۙ

Kıyamet Suresi 27. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Yok mu bunu iyileştirecek, şifa verip kurtaracak?” dendiği zaman,

Kıyamet Suresi 27. Ayetinin Tefsiri:

Hoş bir kul olanla olmayanın hâli, demin âhirete varmadan ölüm derhal bile fark edilir. Yine De burada tarif edilen gösterme herkes için geçerlidir. Ama laf geliminden, burada bahsedilenin, âhireti inkâr eden biri olduğu anlaşılabilir. Can boğaza dayandığı süre, etrafındaki halk ona bir tedavi bulabilmek için uğraşsalar; tıbben devası kalmamış o zavallıya okuyup üfleyecek bir sihirbaz bulmak için koşuştursalar da, bundan böyle o can çekişen, nefesi tıkanan, ölmek üzere olan kişi, o anda başına gelenin, hakkın kaçılmaz emri vefat olduğunu, bunun tam bir ayrılık, sevdiklerinden, fazla sevdiği ve uğruna ölümsüz hayatını fedâ ettiği dünyasından, onun nimetlerinden ayrıldığını anlar. Bu an, insanın dünyadan koptuğu, bütün uzuvların birbirinden “Elveda! Elfirâk!” diye diye acı ve kederler içinde ayrıldığı bütün ayrılık vaktidir. O sırada ölüm acısıyla el ayak karışır, ayak bacağa dolaşır. Ya cilt kafesinden uçan ruh âhiret hesabından korktuğu için bacak bacağa dolaşır. Ya Da can çıktığı için vücut kurur, bacaklar birbirine yapışır. Yahut kefenlenirken bacaklar birbirine bitiştirilir. Bir ömür boyu sahibini üzerinde taşıyan o bacaklarda canlılık, şiddet ve kuvvetten hiç bir eser kalmaz.

İnsanda da hiçbir irade kalmaz. Çünkü yegâne şiddet ve kudret sahibi, artık onu tam anlamıyla kendi kontrolüne almıştır. Ölümle birlikte insan yakalanır, başka birine değil, oysa Rabbine sevk edilir. Hesabı görülmek, cezası verilmek üzere cebren ve itile kakıla onun huzuruna götürülür. İşte âhireti bırakıp da peşin olan dünyayı sevenlerin dünyada varacakları son budur. Âhireti sevenlerin kurtuluş ve sevgiliye kavuşma neşesiyle gülümsedikleri bu lahza, dünya sevgisine tutulmuş ruhlar için böyle çile verici bir ayrılık, ölümsüz bir hicran, bitmeyen bir sürgün olacaktır. Çünkü:

Kıyamet Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Kıyamet Suresi 27. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/kiyamet-suresi-27-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html