Konya Ovası'nda 700 bin dekarda üretimi yapılan yağlık gündöndü, verimiyle çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye'nin hububat ambarı Konya Ovası, yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğiyle de ülke ekonomisine kayda değer katkı maddesi sağlıyor. Ova çiftçisinin son yıllarda daha artı alaka gösterdiği yağlık ayçiçeğinde Konya, üretimde Trakya'nın ardındaki ikinci sırada yer alıyor.

Geçen yıla göre ekiliş alanı yüzde 10 çoğalan Konya Ovası'nda yağlık ayçiçeği hasadı tüm hızıyla sürüyor. Rekoltede ise geçen yıla tarafından yüzde 10 artma bekleniyor.

Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, ayçiçeğinde hasadın sürdüğünü söyledi.

Ayçiçeğinin geçen sene fiyatıyla çiftçinin ilgisini çektiğini anlatan Akbulut, şöyle konuştu:

"Yağlık ayçiçeğinde bu yıl, olumlu bir sezonu geride bırakıyoruz. Konya'da 62 bin hektarlık alandaki üretim, bu yıl 70 bin hektara çıktı. Ülke genelinde de aynı bir şart söz konusu. 640 bin hektar alandaki imal 700 bin hektara çıktı. Geçen yıl yağlık günebakan üretiminde önde gelen ülkelerden Rusya ve Ukrayna'da rekoltede yaşanan sıkıntıdan dolayı mahsul fiyatındaki çoğaltma üreticinin dikkatini çekti. Bunun da karşılığını imalatçı hasatta alıyor. Totalde 1 milyon 800 bin ton civarındaki ülke üretiminin 2 milyon tona çıkacağını varsayım ediyoruz. Konya'da 300 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu da ülkedeki üretimin yüzde 15'ini karşılıyor."

Akbulut, üreticideki yüksek rekolte beklentisinin sevindirici olduğuna dikkati çekerek, "Değişken yağın yüzde 84'ü ayçiçeğinden karşılanıyor. Posası, küspesi yem sanayisinde kullanılıyor. Ayçiçeği, yüzde 35 oranında proteiniyle hayvancılığın lokomotif yemlerinden birini teşkil ediyor." diye konuştu.

Konya'da ekiliş alanı eksik olmasına rağmen birim alandan yüksek verim elde edildiğini dile getiren Akbulut, şunları kaydetti:

"Dekardan 400 kilogram günebakan alabiliyoruz. Yüzde 44-46 yağ oranını da çok gizli tutturuyoruz. Trakya bölgesinde kıraç şartlarda imal yapıldığı için dekarda verim 200-250 kilogram civarında. Konya, kalite ve verim açısından ayrıcalıklı bir bölge. Son 15 yıla bakıldığında üretim alanındaki farkı hızla azaltarak, Trakya'nın ardındaki ikinci sırada yer alıyor. Ülkede bu konumunu koruyor. Önümüzdeki yıllarda bunun devam edeceğini düşünüyorum. Günebakan, mısır ve pancara kadar daha az su tüketen bir bitki. Bundan nedeniyle ayçiçeğine takviye miktarı artırılmalı. Suyun kullanımı açısından ayrıcalıklı bitkidir, üretimi de artacaktır."

"Verimden memnunuz"

Sarayönü ilçesindeki çiftçilerden İbrahim Ocak da 250 dekar arazide ekili ürünün hasadını gerçekleştirdiğini açıklama ederek, "Verimden çok memnunuz. En çok bu kazandırıyor. Ürünün fiyatı da rekolte de iyi oldu mu gündöndü çok verimli geliyor. Bu sene 250 dekar ektik fakat fazla ekseymişiz olacakmış. Seneye iki katını ekeceğiz." diye konuştu.

İlçede yaşayan Mustafa Turan ise kaliteli ürünün iyi fiyata satıldığına işaret ederek, "Çektiğin emeğin karşılığını kantar üstünde peşin paranla alıyorsun. Önümüzdeki yıl birazcık daha artıracağız." dedi.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/konya-ovasinda-yaglik-aycicegi-verimiyle-ciftcinin-yuzunu-gulduruyor.html