Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile uğraş dahilinde yapılan üçüncü doz aşının önemine dikkati çekti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Asıl Bilim Dalı'nda öğretim üyesi de olan Prof. Dr. Şener, AA muhabirine, geçen hafta yapılmaya başlanan 3. doz hatırlatma aşısına toplumda bir kesimin mesafeli olduğunu söyledi.

Yoğun bakım ve hastaneye yatan hasta grubunda halihazırda 2 doz aşılanmış ama üçüncü doz zamanı gelmesine karşın bu aşıyı olmamış hastalar bulunduğu aktaran Şener, "Bu hasta grubu bizim için ekstra manâlı. Bunlar fiilen 65 yaş ve üstü hasta grubu. Bu grupta önemli anlamda kan basıncı, şeker, yürek rahatsızlığı gibi yandaş hastalıklar da var. dahası hatırlatma dozunu olmamak, bu grupta hastaneye yatış oranını negatif anlamda etkiliyor." dedi.

Şener, üçüncü doz aşısını yaptırmayıp Kovid-19'a yakalanan hastalarla ilgili şunları kaydetti:

"Bunların bir kısmı aşıları evde üretilmiş olduğu için yeniden evlerine gelip 3. doz aşı yapılacakmış gibi beklenti içindeler. Bir grup da iki dozun kendilerini koruduğunu düşünerek üçüncü dozu olmuyorlar. Bir grup da halihazırda toplumda önemli bir kesim hiç aşılanmamışken kendilerinde iki doz aşı olmanın tatmin edici olduğunu düşünüyorlar. Bu üç düşünce de doğru değil."

"Üçüncü dozu olmayanlar hastalığı ağır atlatabilir"

Üçüncü doz aşı uygulamasının merkezlere başvurularak yapıldığını andıran Şener, şöyle konuştu:

"İki doz aşılanmış olan kişilerin antikor yanıtı, 4. aydan daha sonra azalıp 6. aydan daha sonra az daha koruyuculuk seviyesinin çok çok altına düşüyor. Bu perspektifte mutlaka 3 dozu bilhassa de 65 yaş grubunun olması gerekiyor. Geçen hafta içinde olgu sayılarının arttığı illere ve bölgelere baktığımızda, özellikle 'mavi' kategorideki illerde vaka sayılarının arttığını görmeye başladık. Buralarda aşılama oranları iyi fakat yeni çıkan olgularda 3. doz aşısını olmayan grubun artı olduğunu görüyoruz. Hatırlatma dozu manâlı. Bu doz geciktikçe ve olmadıkça virüsle karşılaştığınız anda hastalığı ağır atlatma riskiniz halihazırda var. Hiç aşılanmamış gruba tarafından daha düşük ama bu hiçbir zaman sıfır değil."

Kış aylarına uyarı

Prof. Dr. Alper Şener, kış ayları için öngörülerini şöyle aktardı:

"Hiç aşılanmamış grup için baktığımızda salgın, kış dönemi için tedirgin geçecek gibi görünüyor. Üçüncü dozun gelmiş olmasına rağmen aşılanmamış olan grup için de kış mevsimi ciddi tehlike içeriyor çünkü sahada gördüğümüz kadarıyla hastaneye yatan ve yoğun bakıma yatanlarda birinci kategoride hiç aşılanmamış grupken ikinci kategoride önemli ve daha çok grup dediğimiz ise üçüncü dozu gelmiş olmasına rağmen o olmamış grup dikkatimizi çekiyor. Bu iki grubun bilhassa dikkat etmesi gerekiyor. Bu iki dozdan daha sonra üçüncü dozu olmamak çağrıda bulunmak, üçüncü doza gitmemek gibi bir perspektif makul bir şey değil çünkü teknik olarak bu bireyler zaten aşı konusunda gönüllü olan, hevesli olan bireyler. Bu isteklerini devam ettirmeleri gerekiyor. Bu istekleri devam ettiği sürece, kandaki antikor seviyesi yüksek kalacağı için virüsten kış boyunca korunma imkanı olacak."

Üçüncü doz aşı yaptırmayanların bir bölümünün de aşı karşıtı söylemlerden etkilendiğini bildiren Şener, "Çeldirici cümleler, bir nevi aşı tereddüdünü körüklüyor. Halihazırda bilim dünyasının elindeki artı veriler, net olarak üçüncü dozun olunması gerektiğini ve üçüncü dozun ekstra önem talep ettiğini gösteriyor. Salgının hızını kesmek için hiç aşılanmamış grubun aşılanması değin aşılanmış bireylerin üçüncü dozlarını da olması bizim için çok manâlı. Avrupa'nın genelinde ve dünyanın geneline baktığımızda ise üçüncü doz stratejisi, yaygın bir şekilde uygulanıyor. Türkiye'nin üçüncü doz stratejisi başladı ve devam ediyor fakat halihazırda baktığımızda istediğimiz oranda üçüncü doz aşılanmış oranına sahip değiliz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/koronavirus-bilim-kurulu-uyesi-senerden-ucuncu-doz-uyarisi.html