"Muhammed Allah'ın elçisidir. Beraberinde bulunanlar da kâfirlere karşısında çetin, kendi arasında merhametlidirler" ayetini nasıl anlamalıyız?

Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

"Muhammed Allah'ın elçisidir. Beraberinde bulunanlar da kâfirlere karşısında çetin, kendi arasında merhametlidirler." (Fetih sûresi, 29)

Âyet-i kerîme, Resûlullah'ı ve onunla beraber katılmak bahtiyarlığına ermiş sahâbîleri en belirgin vasıflarıyla tanıtmaktadır. Efendimiz için "Allah'ın elçisidir" buyurulduktan sonradan sahâbîler hakkında da "Kâfirlere karşısında çetin ve zorlu, kendi arasında çok yumuşak ve pek merhametlidirler" tesbiti yapılmaktadır. Bu, nitelikli Müslümanlar arasında kin, korku, ilişki kesme, düşmanlık etmek gibi kardeşliğe ters düşen kabalıkların bulunmayacağını ilân etmek demektir.

Böylesi bir ilânda bulunmak, keza bir ambargo söz konusu olmasaydı bile, kardeşliğe tutarsız düşecek her türlü duygu ve davranışların nehyedildiği anlamına gelirdi. Kaldı ancak ulu Rabbimiz ve sevgili Peygamberimiz Müslümanlar arası ilişkileri en ince noktalarına değin hükme bağlamış ve örnek bir toplum yapısının oluşması için zorunlu şartları açıklamışlardır. Dinimizdeki emir ve nehiylerin tamamı öncelikle işte bu hedefi gerçekleştirmeye yöneliktir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/muhammed-allahin-elcisidir-beraberinde-bulunanlar-da-kafirlere-karsi-cetin-kendi-aralarinda-merhametlidirler-ayeti.html