Mal Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? Mal Suresi 15. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mal Suresi 15. Ayetinin Arapçası:

هُوَ الَّذ۪ي جَعَلَ لَكُمُ الْاَرْضَ ذَلُولًا فَامْشُوا ف۪ي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِنْ رِزْقِه۪ۜ وَاِلَيْهِ النُّشُورُ

Mal Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):

O Allah oysa, yeryüzünü sizin için sakin bir binek hâline getirmiştir. Öyleyse onun omuzları üzerinde rahatça dolaşın ve Allah’ın sizin için hazırladığı nimetlerden faydalanın. Lakin sonunda O’nun huzurunda toplanacağınız unutmayın!

Mülk Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:

Ulu Rabbimiz yeryüzünü sakin bir binek gibi bizim emrimize âmâde kılmıştır. Onu canlıların yaşamasına ve faydalanmasına hazırlanmış hale getirmiştir. Değişik rızıklarla ve imkânlarla donatmıştır. Onun yolları ve ovaları gibi düz yerlerinde yürüyüp dolaşabildiğimiz gibi, binek hayvanının omuzları mesâbesinde olan dağlarında ve tepelerinde de yürüyüp dolaşabiliyoruz. Yeryüzünün tamamı denizler ve karalarla kaplıdır. Denizlerde gemilerle, karalarda kara taşıtlarıyla, havada ise uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarıyla dünyanın her bir köşesini geziyoruz. Onun en sarp yeri olan omuzlarında dolaşılabildiğine göre, orada insana itaat etmeyen, boyun eğip teslim olmayan hiçbir şey değil demektir. Yeryüzünün binek hayvanına benzetilmesinde, onun hissedilmeyecek değin istekli ve hızlı bir hareketle sarsmaksızın yürüdüğüne de bir işaret vardır. Bu da onun hem kendi keza de güneş civarda dönmesidir. Ayrıca اَلْمَنَاكِبُ (menâkib) ifadesiyle, coğrafi anlamda yeryüzünün incelenmesi, imkânlarının araştırılması, yeraltı zenginliklerinin saptama edilip ortaya konulmasına da bir özendirme bulunmaktadır. Fakat bu nimetler size meslek olsun diye sunulmamıştır. Bu bir sınav gereğidir. Çünkü bir gün bu nimetlerden ayrılacak, Ulu Allah’ın huzuruna çıkacak ve bunların hesabını vereceksiniz. O halde Allah’ın hesabından ve azabından sakınmanız icab etmektedir:

Mülk Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mal Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mulk-suresi-15-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html