BM Uluslararası Egemen Suriye Araştırma Komisyonu, mültecilerin “güvenli” ve “şerefli” dönüşü için Suriye’de yerinde ortam olmadığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonunun 1Temmuz 2020- 30 Temmuz 2021 döneminde Suriye’deki insan hakları durumuna ilişkin hazırladığı 46 sayfalık rapor açıklandı.

Raporda, ülkenin kuzeyinde ve güneyinde çatışmaların ve şiddetin arttığına uyarı çekildi.

Milletlerarası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye’de 10 yıldır sürekli iç savaşta tarafların savaş suçu ve insanlığa karşısında suçlar işlemeye devam ettiğini belirtti.

Komite, daha önceki yıllarda yayımladığı raporlarda, Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyon, Rusya, rejimin ve terör örgütü YPG/PKK’nın eylemlerinin savaş suçları kapsamına girebileceğini bildirmişti.

Pinheiro, “Suriyeli sivillere karşın savaş devam ediyor ve savaşın yıkılmış ettiği bu ülkede sivillerin tehlikesiz bir yer veya barınak bulmaları zor.” ifadesini kullandı.

ESED REJİMİNE SERT TEPKİ

Beşşar Esed rejiminin sivillere karşın eylemlerine dikkati çeken Pinheiro, Suriyelilerin esas insan haklarının ihlaline devam edildiğini vurguladı.

Raporda, Esed’in yönetimde dördüncü dönemine girerken ülke topraklarının takriben yüzde 70’ini, savaş öncesi nüfusun da yüzde 40’ını yoklama ettiği belirtilerek, Esed’in ülkeyi birleştirmek ya da bir uzlaşı sağlanması için girişimde bulunmadığının altı çizildi.

Esed rejiminin keyfi nezaret uygulamalarının hız kesmeden devam ettiği aktarılan raporda, “Komisyon, yalnızca gözaltı süreçlerindeki acımasızlık ve cinsel şiddeti değil, bununla birlikte gözaltındaki ölümleri ve cebren kaybetmeleri de belgelemeye devam etti.” ifadesi yer aldı.

“EKONOMİ DİBE VURDU”

Komite raporunda, mültecilerin “güvenli” ve “şerefli” dönüşü için Suriye’de yerinde bir etraf olmadığına aksan yapıldı.

“Suriye’deki genel şart gitgide artarak daha kasvetli görünüyor. Yoğunlaşan şiddete ilave olarak, ekonomi dibe vuruyor.” ifadesini kullanan Komisyon üyesi Karen Koning Abuzayd ise ülkeden geçen nehirlerin yıllardır en verimsiz dönemini geçirdiğini, savaşın mahvolmuş ettiği afiyet sisteminin de yeni herif koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleyi zorlaştırdığını kaydetti.

Abuzayd, “Kimsenin Suriye’nin mültecilerinin geri dönmesi için yerinde bir ülke olduğunu düşünmesinin zamanı değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Raporda, Suriye’de SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK’nın işgali altındaki bölgelerde durumun her geçen gün daha da kötüleştiği uyarısında bulunuldu.

Komisyon raporunda, İdlib’de sivil unsurlara karşın saldırılar da geniş şekilde yer aldı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/multecilerin-guvenli-ve-onurlu-donusu-icin-uygun-ortam-yok.html