Mümtehine Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Mümtehine Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mümtehine Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

لَا يَنْهٰيكُمُ اللّٰهُ عَنِ الَّذ۪ينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدّ۪ينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ اَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُٓوا اِلَيْهِمْۜ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُقْسِط۪ينَ

Mümtehine Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Allah, dîninizden nedeniyle sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kâfirlere iyilikte bulunmanızı ve muhtemel olduğunca onlara adâletli davranmanızı yasaklamaz. Hiç şüphesiz Allah, hak ve adâlet konusunda tedbirli davrananları sever.

Mümtehine Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Kur’lahza, mü’minlerin kendileriyle münâsebetleri açısından gayr-i Müslimleri dört gruba ayırır:

  Müslümanlara saldırgan ya da bir zamanlar müslümanlara saldırmış, musibet etmiş, yurtlarından çıkarmış, çıkaranlara takviye olmuş, haklarını ellerinden almış ve yaptıklarını telafi etmediği gibi, hâlâ da saldırmaya devamlı düşmanlar.

  Müslümanların müttefiki olan gayri Müslimler.

  Nesnel olan gayr-i Müslimler.

  Savaş neticesinde cizye karşılığında müslümanların hâkimiyetine teslim olan gayri Müslimler.

İşte müslümanlar bu dört gruptan sadece birinci gruba saldırabilir, onlarla savaşabilirler. Çünkü bunlara saldırmak, canı ve malı koruma prensibinden hareketle adâletin gereğidir. Gaspedilen hakların geri alınması müslümanların hakkıdır. Fakat müslümanlara saldırmayan, yurtlarından çıkarmayan ve çıkarılmalarına da takviye olmayan objektif ya da müslümanların müttefiki olan gayr-i Müslimlere saldırmak yasaktır. Çünkü böyle yerine getirmek zulümdür. Işkence ise haramdır. Hatta 8. âyetin de açıkça beyân ettiği gibi bunlara iyilik yerine getirmek, iyilik etmek ve adâletle faydalanmak nasihat edilmiştir.

Nitekim Hz. Ebubekir’in hanımı Kuteyle kâfir idi. Hudeybiye anlaşmasından daha sonra kızını bakmak üzere Medine’ye geldi. Hz. Esma, Allah Resûlü’nün fikrini öğrenmek için:

“–Annem, beni özleyip gelmiş. Ona ikramda bulunabilir miyim?” diye sorduğunda, Efendimiz (s.a.s.):

“–Evet, annene iyi davran!” buyurmuştur. (Buhârî, Hibe 29, Edeb 8; Müslim, Zekât 50)

Mekke öncelikle olmak üzere değişik bölgelerden Medine’ye hicret eden kadınları ilgilendiren özel hükümlere gelince:

Mümtehine Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mümtehine Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mumtehine-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html