Uhud Savaşı’nda yirmi yara bölge Musab bin Umeyr’in (r.a.) şehit olması ve Peygamberimizin (s.a.v.) onun şahsında verdiği müjde.

Fahr-i Âtem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretleri hicretten evvel, bu zatı birinci Akabe’de bey’beygir eden on iki zat ile talim-i din ve Kur’lahza için Medine-i Münevvere’ye irsal buyurmuştu. Esad bin Zürâre Hazretleri’nin evinde misafir idi. Üseyyid bin Hudayr ve Sâd bin Muaz, radıyallahu anhüm Hazeratı onun delaletiyle Müslüman olmuşlardır.

Musab bin Umeyr radıyallahu anh Uhud’da yirmi yerinden yaralanmıştır. İbn-i Kam’etü’l-Leysî kadar şehit edilmiştir. Kırk yaşında ve daha ziyade idi. Müşarun ileyh:

“Mü’minlerden öyle erler vardır ama Allah’a verdikleri söze sâdık kaldılar...” (Ahzab, 23) ayet-i celîlesinde senâ buyurulan zevât-ı kirâmdandır.

Müşarun ileyh şehit olunca bayrağı Hazret-i Ali radıyallahu anh almıştır.

Mervîdir ancak Musab bin Umeyr radıyallahu anh şehit olunca, sancağı melaikeden biri Musab sûretine girerek almış, Hazret-i Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz, onun şehâdetinden demin farkında olan olmadıklarından, alemdâra hitaben:

“Tekaddem Ya Mus’ab” yani, “İleri git ya Mus’ab” buyurunca melek dönüp vech-i seâdete nazar ettiğinde alemdârın melek ve Hazret-i Mus’ab’ın şehit olduklarını anlamışlardır.

Ubeyd bin Ümeyr radıyallahu anh’dan mervîdir fakat Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretleri şehit olarak yere düşmüş yer alan Hazret-i Musab’ın yanında tevakkuf buyurup (durup):

“Ve Rasûlullah deha şehâdet eder fakat siz yevm-i kıyamette nezd-i Hak’ta şühedâ-i kirâmsınız!” buyurdular.

Daha Sonra halka dönerek buyurdular fakat:

“Ey nâs! gelin bunları ziyaret edin ve kendilerine selâm verin. Nefsim yed-i kudretinde olan Cenâb-ı Hakk’a kasem ederim ancak yevm-i kıyamete kadar her kim bunlara selâm verirse, bunlar da redd-i selâm ederler.”1

Dipnot:

Reddri selâm: Selâmı olmak ve mukabele etmek

Kaynak: Sâdık Dânâ, İslam Kahramanları 1, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/musab-bin-umeyrin-ra-sehadeti.html