Mutaffifin Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Mutaffifin Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Mutaffifin Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا سِجّ۪ينٌۜ

Mutaffifin Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bilir misin nedir Siccîn?

Mutaffifin Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Âhiret mutlaka vuku bulacak ve herkes yaptığının hesabını verecektir.  Çünkü herkesin yaptıkları kayda geçirilmektedir. Bu sebeple inkâr ve günahlardan uzaktan durulmalı, aleyhte delil olacak şeylerin kayda geçmemesi için dikkat edilmelidir. Buna rağmen insanların bir kısmı, âhirete inanmayıp kötülük yolunu tutarlar. Bunlar اَلْفُجَّارُ (fuccâr)dır. Bunların yazısı, amellerinin kaydedildiği defter ya da kıyamet günü haklarında verilecek mahkeme kararı سِجّ۪ينٌ (siccîn)dedir. “Siccîn”, hapis mânasındaki “sicn”den mübâlağa sigası ya da zindana atmak mânasındaki “secn”den bir önad olabilir. Anlaşılan o ancak kelimenin hapis, zindan, yerin dibi, cehennem gibi kelimelerle yakın bir alakası vardır. Demek oysa, âhirete imanı olmayan kötü kimselerin defteri, sahibinin cehennemde ölümsüz hapsine sebep olduğu için siccînde yani zindanda bulunmaktadır. Zira mahkûmların kayıtları hapishanede olur. Mahşer yeri mahkumlarının kayıtları da oranın hapishanesi olan Siccîn’de bulunmaktadır.

Zâten Cenâb-ı Hak bu Siccîn’i, “rakamlanıp mühürlenmiş bir kitap” (Mutaffifîn 83/9) olarak tanıtıyor. Bundan Siccîn’in, fâcirlerin işlerinin yazılıp sıralandığı, rakamlanıp mühürlendiği bir kitap olduğu anlaşılması mümkün. Burada geçen مَرْقُومٌ  (merkum) kelimesine beş mâna verilir:

  Açık, tam ve sağlam yazılmış, hatalı ihtimali yok,

  İşaretli, yani “uyarınca cehenneme” diye buyruk işareti yazılı,

  Tüccarın kumaşına koyduğu gibi işaretli, kayıtlı,

  Mahkeme ve yarı şeylerin belge ve defterlerinde olduğu gibi mühürlü, damgalı, sayılı, ünvanlı ve resmileştirilmiş,

  Kumaşın rakmesi, yani desen ve nakışları gibi çizilmiş ve sabitleştirilmiş silinmez bir kitap.

Çağrıda Bulunmak ama, her türlü şüpheden uzak, bozma ve yakıştırmadan kurtulmuş, her görenin anlayacağı şekilde kendilerine verilecek olan kitapları ve belgeleri böyle sağlam bir sicilde yazılıdır. Burada yazılanların gereği ne ise yapılacak ve buradan çıkarılan neticeler hiç şaşmadan icra edilecektir. Bunun içindir ancak, Kur’lahza’ın hesap ve ceza günüyle alakalı verdiği haberleri yalanlayanlar da, büyük bir hayal kırıklığı ve azapla karşılaşacaklardır.

Doğru yoldan sapmış kâfirlerin âhireti yalanlamalarının elbette bir kısım sebepleri vardır:

Mutaffifin Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Mutaffifin Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/mutaffifin-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html