Nâziât Suresi 32. ayeti ne anlatıyor? Nâziât Suresi 32. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nâziât Suresi 32. Ayetinin Arapçası:

وَالْجِبَالَ اَرْسٰيهَاۙ

Nâziât Suresi 32. Ayetinin Meali (Anlamı):

Dağları sapasağlam yerleştirdi.

Nâziât Suresi 32. Ayetinin Tefsiri:

Âhiret hayatının varlığını ispat sadedinde dikkatler göklerin ve yerin yaratılışına çekilir; kalpler bunlar üstünde düşünmeye ağırlama edilir. Burada “yaratılış” kelimesiyle, insanların tekrar dirilişi; “gök” kelimesiyle de, bütün yıldızlar, galaksiler, saman yolu ve güneş sistemi kastedilir. Çürümüş kemiklerin toz toprak olduktan daha sonra nasıl canlandırılacağını kafalarına sığdıramayan inkârcılara, bu çok büyük kâinatı, içindekileri, geceyi, gündüzü, yeryüzünü, oradaki dağları, akan suları, çıkan otlakları ilk kez yoktan yaratan Allah Teâlâ için, ölüleri tekrar diriltmek dâhil hiçbir şeyin baskı olamayacağını düşünmeleri öğütlenir. Çünkü ilk kez yaratmaya kâdir olan, kesinlikle baştan yaratmaya kâdirdir. Âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

“Gökleri ve yeri yaratan Allah’ın, halk müziği ölüp yok olduktan sonra onları benzer şekilde yaratmaya gücü yetmez mi? Kesinlikle yeter! Çünkü O, her şeyi bütün ve bir şekilde yaratan, her şeyi hakkiyle bilendir.” (Yâsîn 36/81)

“Göklerin ve yerin yaratılması şüphesiz insanların yaratılmasından daha büyük bir iştir; ama insanların birçok bunu bilmez.” (Mü’min 40/57)

Âhiret hayatının kesinliği böyle açık delillerle beyân edildikten daha sonra laf kıyametin dehşetine; inanç ve amellerine kadar insanların orada karşılaşacakları neticelere getirilir:

Nâziât Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nâziât Suresi 32. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/naziat-suresi-32-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html