Namazda kaç rekât kıldığı konusunda tereddüt eden kimse ne yapmalıdır? "Namazda kaç rekat kıldığımı unuttum" diyene kimse ne yapmalıdır?

Yapılan ibadet ve amellerin her türlü şüpheden uzakta olması gerekir. Kıldığı namazın kaç rekât olduğunda ilk kez tereddüd eden kimsenin bu namazı bitmiş kılması gerekir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri namazında kaç rekât kıldığı hususunda şüpheye düşerse namazı bitmiş kılsın.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, II, 421; bkz. Zeylaî, Nasbu’r-râye, II, 173)

Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda muhakkak bir kanaate varamayan kimse, kıldığına muhakkak olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sizden biri namazında şüphe eder de üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en düşük rekâtı esas alarak namazına devam etsin” (Nesâî, Sehv, 24; İbn Mâce, İkâmetu’s-salat, 132) buyurmuştur.

Buna tarafından dört rekâtlı bir namaza başlayan kimse, kıldığı rekâtın birinci rekât mı ikinci rekât mı olduğunda kuşkuya düşüp bir tarafı seçim edemezse, kendisini bir rekât kılmış sayar ve birinci farzedilen rekâtın ikinci; üçüncü farzedilen rekâtın da dördüncü rekât olma ihtimali bulunduğu için, her bir rekâtın sonunda oturur ve tahiyyâtı okur. Böylece dört oturuş yapmış olur ve sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar (Kâsânî, Bedâî’, I, 165, 166).

Namazda Kaçıncı Rekatta Olduğunu Unutan Ne Yapmalı?

Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu

Namazda Huşû Nasıl Yakalanır?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/namazda-kac-rekat-kildigini-unutan-kimse-ne-yapmalidir-184298.html