Nebe' Suresi 35. ayeti ne anlatıyor? Nebe' Suresi 35. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nebe' Suresi 35. Ayetinin Arapçası:

لَا يَسْمَعُونَ ف۪يهَا لَغْوًا وَلَا كِذَّابًاۚ

Nebe' Suresi 35. Ayetinin Meali (Anlamı):

Orada ne boş bir laf işitirler, ne de bir yalan.

Nebe' Suresi 35. Ayetinin Tefsiri:

Dünyada Allah’a inanıp O’ndan korkan, O’nun emirlerini tutup yasaklarından sakınan müttakîler, büyük bir başarı ve kurtuluş elde ederler. Cennette girer; bütün nefret edilen şey, keder ve endişelerden belli olarak baki bir selamet ve vuslata ererler. Kendilerine ihsan edilen bahçelerde ve üzüm bağlarında son derece hoş olan eşleriyle mutluluk içerisinde yaşarlar. اَلْكَوَاعِبُ (kevâ‘ib) göğüsleri yeni tomurcuklanmış gümüş memeli dilberler demektir. اَلأتْرَابُ (etrâb) da benzer yaşta dilberler anlamındadır. Cennetin dilberleri taze olduğu gibi, erkekleri de tazedir. Çünkü hepsi genç yaştadır. Cennetlikler orada devamlı olarak dolup taşan kadehlerini yudumlarlar. Lakin bu meşrubat, dünya içeceklerinden farklıdır. Dünyadakiler gibi, içenlerin akıllarını giderip sarhoş etmez. Bu sebeple orada ne bir boş laf işitirler, ne de bir yalan. Birbirlerini yalanlamazlar ve hiç kimse göre yalanlanmazlar. Artık kâfirlerin boş gürültülerinden; ağız dolusu tekzip ve iftiralarından da kurtulmuşlardır. Bunlar rahmeti gazabını geçen, bütün yaratıklarına rahmet eden Allah’ın inanan kullarına va‘dettiği nimetleridir. İnsanların kendi gayretleriyle yaptıkları amellerinin bu nimetlere yetmeyeceği âşikârdır. Ancak Rahmân olan Allah, niyetlere tarafından ikram ve ihsanda bulunmaktadır. Resûlullah (s.a.s.) bir defasında:

“Tüm işlerinizde orta yolu tutun, ne az ne de fazla yaparak aşırılığa gitmeyin, ümitvâr olun ve müjdeleyin! Şunu bilin ancak hiç kimseyi ameli cennete koyamaz” buyurmuştu. Ashâb-ı kirâm:

“– Sizi de mi Ya Rasulallah?” dediler.

“– Evet, Allah’tan bir rahmet kaplamadıkça beni de. Şunu da bilin fakat amellerin Allah'a en sevgilisi eksik da olsa devamlı olanıdır.” (Müslim, Sıfâtu'l-münafıkîn, 78)

Görüldüğü üzere kullarına lutf u keremi sonsuz olan Allah ki:

Nebe' Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nebe' Suresi 35. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nebe-suresi-35-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html