Nuh Suresi 27. ayeti ne anlatıyor? Nuh Suresi 27. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Nuh Suresi 27. Ayetinin Arapçası:

اِنَّكَ اِنْ تَذَرْهُمْ يُضِلُّوا عِبَادَكَ وَلَا يَلِدُٓوا اِلَّا فَاجِرًا كَفَّارًا

Nuh Suresi 27. Ayetinin Meali (Anlamı):

“Bırakacak olursan, onlar senin kullarını yoldan çıkarırlar ve oysa kendileri gibi ahlâksız, günahkâr ve azılı kâfir nesiller yetiştirirler.”

Nuh Suresi 27. Ayetinin Tefsiri:

Hz. Nûh’un, yeryüzünde hiçbir kâfirin bırakılmaması yönündeki duasının hikmeti, gelecek nesillere olan şefkat ve merhametidir. Çünkü kâfirler, çocuklarını kendi bâtıl inanç ve anlayışlarına tarafından yetiştirirler. Onların da kâfir ve günahkâr olmalarına sebep olurlar. Yeryüzünde tek kâfir kalmayacak şekilde bunlar temizlendikleri takdirde, böyle bir risk ortadan kalkmış olur.

Rivayete kadar Hz. Nûh’un kâfirlere böyle beddua etmesinin sebebi şudur:

Kavminden bir adam, kucağında ufak bir çocuk olduğu halde Nûh (a.s.)’ın yanından geçerken:

“- Sen bu adamdan uzaktan dur, kendini bundan koru. Çünkü o seni saptıracak” dedi. Bu sefer oğlu:

“- Babacığım, beni yere indir” dedi. Onu indirdi. Çocuk Hz. Nûh’a bir taş attı ve başını yaraladı. İşte bu süre sabrı taşıp onlara beddua etti. (bk. Zemahşerî, el-Keşşâf, VI, 163)

Hz. Nûh, kâfirlere bedduadan sonra, ayrıca kendisi hem de mü’minler için dua etmiştir. Esas-babası müslüman olduğu için onlara bağışlanma dilemiş, kâfir olan oğlunu ve hanımını istisnâ etmek için “evime mü’min olarak giren” kaydını getirmiş ve kıyâmete değin gelecek tüm mü’min erkek ve kadınlara Allah’tan bağışlanma dilemiştir. O acıma deryası gönlüyle bütün mü’minleri duasına dâhil etmiştir. Fakat zâlimlerden, kâfirlerden ciğeri adamakıllı yandığı için, son olarak tekrar onlara helak istemekten kendini almamıştır. Bu da, tüm kâfirler ve zâlimler hakkında umûmî bir bedduadır.

Görülen âlemde tecelli eden ilâhî kudret akışları ve azamet tecellilerinden bahseden Nûh sûresini, görülmeyen âlemin sırlarına kapı aralayan Cin sûresi peşine düşüp takip edecektir:

Nuh Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nuh Suresi 27. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nuh-suresi-27-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html