Nur suresi 36-37. ayetlerinde ne anlatılmaktadır? Nur suresi 36-37. ayetlerin meali ve tefsiri.

Kur’lahza-ı Kerim’de şöyle buyrulur:

“Allah’ın adını anmak için O’nun iradesiyle inşâ edilen mâbedlerde sabahtan akşam Cenâb-ı Hakk’ı tesbih eden adamlar vardır. Onları ne ticaret ne de alış veriş Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan, zekâtı vermekten alıkoyabilir.” (Nûr sûresi, 36, 37)

NUR SURESİ 36-37. AYETLERİN TEFSİRİ

Âyet-i kerîmede Allah Teâlâ’ya ibadet edilen câmi ve mescidlere tartma verilmesi, oraların korunup gözetilmesi, temizlenip bakılması, oranın yüceliğine uygunsuz alış veriş gibi, patavatsız konuşmalar gibi davranışların bu kutsal yerlerde yapılmaması, kokusu başkalarını rahatsız eden bir şey yendiği süre câmilere gidilmemesi emredilmektedir. Âyet-i kerîmede bağlantı edilen ikinci husus da bu kutsal yerlerin namaz vakitlerinde oraya gidilip içinde ibadet edilmek suretiyle daima canlı tutulması, dünya malının ve meşgalesinin insanı Allah’ı anmaktan ve O’na ibadet etmekten alıkoymamasıdır. Âyetin konumuzla ilgili yönü, bu mâbedlerde Cenâb-ı Hakk’ın sabahtan akşam yani bütün gün anılmasıdır.

Kendilerini Allah Teâlâ’nın övdüğü bu iyi ırk, namazlarıyla yalnızca mescidleri yok, bir kısım ibadetlerini evlerinde gerçekleştirmek suretiyle aynı zamanda oraları da canlı ve diri tutan, böylece yuvalarını kabristan olmaktan kurtaran kimselerdir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/nur-suresi-36-37-ayetlerin-meali-ve-tefsiri.html