Bir kişi ölüm ettikten sonradan onu peşine düşüp takip üç şey nedir? Hadisi şerif nasıl anlamalıyız? Hadisten çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Ölen kimseyi peşinden üç şey takip eder: Aile çevresi, malı ve yaptığı işler. Bunlardan ikisi geri döner, biri ise kendisiyle birlikte kalır. Aile çevresi ve malı geri döner; yaptığı işler kendisiyle birlikte kalır.” (Buhârî, Rikak 42; Müslim, Zühd 5. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 46; Nesâî, Cenâiz 52)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Her insan anasından doğar, büyür, gelişir ve ölür. Erkek olsun, kadın olsun bu dünyada yaşam süren her fert başta ailesi edinmek üzere sıcacık veya geniş bir çevre içinde yaşar. Farklı Alanlara Yönlendirilmiş yollarla mal ve mülk sahibi olabilir. Hayatının ardına kadar da birtakım işler yapar, davranışlar sergiler. Bu işler ve davranışlar, Allah’ın hoşnutluğuna uygun güzel ve salih ameller olabileceği gibi, Allah’ın memnun olmayacağı kötü ve çirkin davranışlar da olabilir. Dünya ve âhiret mutluluğunu elde etmek ya da kaybetmek, herkesin bu dünyada yaptığı işler ve sergilediği davranışlarla aracısız ilgilidir; hatta bunlarla içten orantılıdır.

Peygamber Efendimiz, bir kimse öldüğünde onun dünyada bırakacakları ile âhirete götüreceklerinin neler olduğunu bize bildirmiş, ağırlık vermemiz gerekenin ne olduğunu açıklamış ve bizi sevâbı daimi olan ve ebedî hayatta mutluluk içinde olmamızı sağlayan iyi işlere, hoş davranışlara özendirme etmiştir. Bu sebeple, Peygamberimiz, konuyu âdeta canlandırarak ölen kimseyi üç şeyin peşine düşüp takip ettiğini, yani kabrine değin gittiğini, bunların da o kişinin yakınları, malı ve iyi ya da fena işleri, davranışları olduğunu söylemiş, bunlardan birincil ikisinin geri döndüğünü, üçüncüsünün yani âhirette mükâfat veya cinayet görmesine sebep olacak iş ve davranışlarının ise ölenle birlikte kaldığını bildirmiştir. Böylelikle uyarı etmemiz gerekenin her türlü ibâdet ve tâatlerimiz, meslek ve davranışlarımız olduğuna bir defa daha dikkatimizi çekmiştir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
İnsanın ölümünden sonra ailesi, yakınları, malı ve mülkü dünyada kalır. Bunlar uğurlu ise, kendisinin sevabının devamına vesile olabilir. Ölen kimsenin amelleri, yani iyi ve kötü davranışları onunla birlikte kabre gider. Bunlar, o kişinin âhirette mutluluğuna veya canice görmesine sebep olur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/olen-kimseyi-pesinden-uc-sey-takip-eder-hadisi.html