Türkiye’de korunma statüsündeki canlılardan biri olan ve Akdeniz’de yaşamış Orfoz balığının balık merasındaki önemi nedir?

Denizlerde kayalık diplerde yaşamış Orfoz balığı, Akdeniz’de en yaygın görülen Epinephelus türüdür. Kayalık alanlardaki beslenme zincirinin en üstteki kısmında yer alan Orfoz hermafrodittir yani çift cinsiyetlidir, keza dişi hem de erkek bireyi temsilcilik eder. Sıradan 50 yıl yaşamış Orfoz’un yaşam döngüsünde dişi olması için minimum 5-8 sene, erkek olması içinse 12-18 yıl arasında yaşaması gerekir. Uzun yaşam döngüsüne sahip olan Orfoz böylece geç üreme erginliğine ulaşır. Saklanabileceği sarp kayalık alanları seçen Orfoz genelde tek başına yaşayan ve yaşadığı yeri sahiplenir. Orfoz’un genç bireyleri sığ sularda, erişkin bireyler ise derinlerde bulunur.

ORFOZ BALIĞI NEREDE YAŞAR?

Orfoz, bir Akdeniz balığıdır. Kaya balığı olması dolayısı ile taşlık bölgelerde yaşar ve yaşadığı merada muhtemel olduğu değin fazla taşın altını kolayca girebileceği şekilde boşaltır.

ORFOZ BALIĞININ ÖNEMİ NEDİR?

Meradaki altı boşaltılmış her taş Orfoz için tehlike hemencecik sığınma mekanıdır. Orfoz balık merasında kendisinin güvenliği ve kuytu avlanması için taşların altını boşaltırken diğer taş balıkları içinde korunma ve af mekanları hazırlamış olur. Bu şekilde her altı açılan taş meradaki balık miktarının artmasını sağlayarak meranın daha bereketli bir mekan olmasını sağlar. Özellikle Karagöz türü taş balıkları için altı boşaltılmış taşlar Orfozlarla beraber karşılıklı başvuru formu alanlarıdır. Bir risk hemencecik Orfozlar ve Karagöz türü taş balıkları bir taştan diğer taşa geçerek kendini kaybettirerek kendine göre bir savunma stratejisi geliştirir.

Bir merada orfoz miktarı azaldığında taş altlarının ağır ağır kumla dolması neticesinde diğer balıklar yuvalanma ve savunma konusunda sıkıntıya düşmeye başlamaktadır. Bu durumda merada Orfoz’un azalmaya başlamasına paralel olarak diğer taş balıklarının da azalma gözlenmektedir. Bunun en temel sebebi yuvaların kumla dolmaya başlayarak yuva ve sığınak olma vasfını kaybetmesidir.

Bir merada Orfozlar korunması durumunda Orfozlar seneler içinde büyüdüğünden ebatlarına uygun olacak şekilde kullanmakta olduğu taşların altını da genişlettiğinden, merada yaşayabilecek öteki taş balıklarının miktarını da arttırmış olmaktadır. Bu koşul Orfoz balığının korunmasını zorunlu kılan en akla yatkın gerekçedir.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/orfoz-baliginin-onemi.html