Osmanlıca öğrenmek ister misiniz? Osmanlı alfabesinde kaç harf vardır? Osmanlı alfabesinde kaç sesli, kaç gürültüsüz harf var? Osmanlıca nasıl öğrenilir, yazılır ve okunur? Basri Zilabid Çalışkan Hoca’nın anlatımıyla hazırlanan ve İLAM TV’de yayınlanan Osmanlıca derslerini okurlarımız için derledik.

Haber: Murat Karadeniz

Osmanlı Türkçesi; Türkçe, Arapça ve Farsça kelimelerden oluşan varlıklı bir lisandır.

Millî kültürümüzün temelini teşkil eden eserlerimizin neredeyse tamamı Osmanlıcadır. Hâlbuki yeni neslimiz, kim bilir hangi dedesinden kalma bir kitap veya eski bir tapu senedinin, bir paranın, bir çeşme kitabesinin üzerindeki yazıları okumaktan mahrumdur. Tarihî bir çarşı girişindeki ya da olur ya her gün altından geçtiği üniversite antre kapısındaki Osmanlıca metnin lüzum muhteva gerekse estetik zevkini yudumlamaktan uzaktır.

Ecdadımızın bin takvim şanlı bir tarih koridorundan bizlere hediye ettikleri sayısız güzide eserler bugün fikrî ve estetik boyutta çoğumuza maalesef bir turiste olduğu değin uzakta, anlamsız ve yabancıdır. Yalnızca öneminden değil, varlıklarından bile habersiz olduğumuz milyonlarca taş baskısı veya birçoğu sahasında otorite olmuş ve hâlâ bu özelliğini koruyan el yazması nadide eserlerimiz vardır. Kitabeler, kabir taşları vs.

Niçin biz de kendi çocuğumuza, araştırdığı herhangi bir mevzuda ecdadının birikimine birinci elden uzanabilme imkânını tanımayalım? Çok boyutlu bir altyapıya sahip ve tarihine yabancı kalmamış, büyüklerine sevgisini ve saygısını kaybetmemiş bir tür, geleceğe daha ümitle bakmamızın bir teminatı değil midir?

OSMANLI ALFABESİ - OSMANLICA HARFLER

OSMANLI TÜRKÇESİ NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANDI VE NE ZAMAN SONA ERDİ?

Osmanlı Türkçesi ifadesi daha çok Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan (14. Asır) Türkiye Cumhuryeti’nin kuruluşuna (20. Yüzyıl) değin olan süreyi açıklamak için kullanılır. Bugün konuşulan Türkiye Türkçesi, Osmanlı Türkçesi’nin mirası ve devamıdır. 1928’deki alfabe değişikliği, öncesinde yazılan metinlerin günümüze taşınmasında aksaklığa niçin olmuştur.

OSMANLI ALFABESİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Osmanlı Türkçesi alfabesi 28 harfli Arap alfabesine dayanır. İranlıların bu alfabeye ekledikleri (p, ç ve j) sesleriyle Türkçeye mahsus (n), İranlılara kasıtlı olarak (g) sesiyle lam+elif harflerinin birleşmesinden oluşan lamelif harflerinin Türkler kadar eklenmesiyle oluşmuş bir alfabedir.

Harfleri sağdan sola yazılır ve harflerin öncelikle, apaçık ve sonda şekilleri bambaşka olabilir. Türkçede yer alan ünlü harfleri yerine getirmek için bununla birlikte sessiz bir harfi de tedarik eden işaretler/harfler kullanılır.

OSMANLI TÜRKÇESİ GÜÇ MUDUR?

Osmanlı Türkçesi, ayrı şekillerde okunmaya müsait sesler dışında kolay bir bulmacayı çözmek gibidir. Harfler ve karşıladıkları sesler:

OSMANLICA ÖĞRENME TEKNİKLERİ

Osmanlıcayı kolayca öğrenmek için tavsiyeler:

Osmanlıca öğrenmenin fazla kolay olduğuna kendinizi inandırın. Yalnızca harfleri tanımak işin manâlı bir bölümünü çözmek anlamına geliyor. Yabancılara Türkçe öğretir gibi gramer bilgisiyle kafanızı karıştırmayın. Bol bol okuma ve yazma alıştırmaları yapın.

OSMANLICA DERSLERİ

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/osmanlica-dersleri--osmanlica-ogreniyorum.html