"Resûllullah, insanların en cömerdi idi. Onun en eli bol olduğu anlar da Ramazan'da Cebrâil'in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı" hadisini nasıl anlamalıyız?

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Resûllullah sallallahu aleyhi ve sellem insanların en cömerdi idi. Onun en eli açık olduğu anlar da Ramazan'da Cebrâil'in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrâil aleyhisselâm, Ramazan'ın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, (müşterek) Kur'an okurlardı. Bundan dolayı Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Cebrâil ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan verimli rüzgârdan daha cömert davranırdı." (Buhârî, Bedü'l-vahy 5, 6, Savm 7, Menâkıb 23, Bed'ul-halk 6, Fezâilü'l-Kur'ân 7, Edeb 39; Müslim, Fezâil 48, 50. Keza bk. Tirmizî, Cihâd 15; Nesâî, Sıyâm 2; İbni Mâce, Cihâd 9)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

İbni Abbas radıyallahu anhümâ, bu rivayetinde Efendimiz'in cömertliğiyle ilgili bir gözlemini bize nakletmekte, onun halkın en cömerdi olduğu gerçeğini belirttikten daha sonra, bu cömertliğin zirveye ulaştığı zamanı ve sebebini haber vermektedir. Bu da Ramazan ayında, Cebrâil aleyhisselâm'ın her gece gelip kendisiyle Kur'an mukabele etmesidir. İbn Abbâs, Efendimiz’in cömertliğindeki bu artışı, engel tanımayan ve hızla esen rüzgâra  benzetiyor. Bu benzetme, cömertlikte rüzgârdan daha hızlı olduğu, rüzgârın rahmet bulutlarını toplayıp gereklilik sahiplerine ulaştırması, çabucak esen rüzgârın durgunca esen rüzgârdan daha fazla yol alarak daha çok yerlere ulaşması gibi özelliklerden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple de yerinde ve hoş bir benzetmedir.

Kısaca bir daha belirtecek olursak Resûl-i Ekrem Efendimiz'in Ramazan ayında gelişen cömertliğinin iki başlıca sebebi olduğu anlaşılmaktadır. Birisi, Cebrâil aleyhisselâm ile yüz yüze gelmek. İkincisi Cebrâil aleyhisselâm ile Kur'an mukâbele etmek, yani karşılıklı Kur'an okumak...

Hadisten Öğrendiklerimiz

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem insanların en cömerdi idi. Efendimiz'in cömertliği Ramazan ayında bir kat daha artardı. Kur'an'ı Ramazan'da her zamankinden daha pozitif okumak müstehaptır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN EN CÖMERT OLDUĞU VAKIT

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/peygamber-efendimizin-en-comert-oldugu-anlar.html