Risale nedir, ne anlayış kazanç? Risale kelimesinin anlamı ve risale ile ilgili sözler.

Risale, edebî mektuplar ve kesin konularda küçük hacimli eserler için kullanılan terimdir.

RİSALE NEDİR?

Sözlükte “yollamak” anlamındaki irsâl kelimesinden ad olan risâle (risâlet, çoğulu resâil) “sözlü veya yazılı mesaj iletme” mânasında “elçilik” demektir. Elçinin ilettiği yazılı mesaja, keza ufak kitaba da risâle denilmiştir. Risâlenin mânası zaman içinde hitap, kitap, mektup, makale; çözümleme, araştırma, monografi kelimelerini karşılayacak şekilde genişlemiştir. VIII. yüzyıldan itibaren edebî mektup, ilim, sanat, edebiyat vb. alanlarda tek bir konu üstünde yapılan araştırma (monografi) ve makale anlamları öne çıkmıştır.

Çağdaş Arapça’da risâle “ilmî tez” anlamını da kazanmış olup “risâletü’d-duktora, risâletü’l-mâcester” biçiminde kullanılmaktadır. Kur’ânî bir terim olarak risâlet bir mesajın sözlü olarak ifadesi ve iletilmesidir. Sözcük Kur’an’da tekil ve çoğul şekliyle on yerde geçmekte olup bunların “veri, mesaj veya haberi etkili biçimde açıklama ederek iletme” anlamındaki tebliğ kavramıyla kullanılması, dört yerde nasihat, bir yerde kelâmla birlikte zikredilmesi risâletin “iyi, faydalı ve hoş olan mesaj” mânasına geldiğini gösterir. (Kaynak: DİA)

RİSALE İLE İLGİLİ SÖZLER

“Yazılmasını zorlayan sebepte ise bir yanlamasına târihî kaynaklar ile arşivlerde, edebî eserlerde, risâle ve mecmûalarda birikip kalmış vesîkaları (…) Boğaziçi’nin an’ane ve âdetleri içinde doğup büyümüş kimseleri berâberce konuşturmak endîşesi hâkimdir.” Sâmiha Ayverdi

***

“Londra’da neşrolunan risâle Ermeni kaleminden çıkmıştır.” Ebüzziyâ Tevfik

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/risale-ne-demek.html