Rize İl Müftülüğüne emrindeki Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 571 öğrenci, düzenlenen törenle icazet aldı.

Rize Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimi alan 571 öğrenci icazet aldı.

Geleneksel olarak bu sene beşincisi düzenlenen "İl Geneli Hafızlık İcazet Merasimi", 149 kız, 571 erkek edinmek üzere toplam 571 hafızın katılımıyla gerçekleştirildi.

Rize Yenişehir Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen merasim, Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle başladı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardındaki konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, ilmi hayatında aldığı en manâlı diplomanın hafızlık diploması olduğunu söyledi.

Hafızlığın zekanın gelişmesine büyük katkı maddesi sağladığını bildiren Karslı, bu eğitimi alan şahısların daha çabuk kavradığını, bilhassa Arapça öğrenilmesine kayda değer katkı maddesi sağladığını söyledi.

"Kur'an'a hizmet, insanlığa hizmettir"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Karslı, Kur'an-ı Kerim'e hizmet vermek gerektiğini belirterek, "Kur'an'a hizmet etmek, insanlığa hizmet etmektir. Kur'an'a hizmet etmek; barışa hizmet vermek, insanlığın ahlakına hizmet etmektir. Bu bir aşk meselesidir. Hafızlığın başlıca gayesi de Kur'an'ı ezberlemek ve anlayarak yaşamaktır." dedi.

Hafızların sadece Kur'an ezberiyle yetinmemesi gerektiğini kaydeden Karslı, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 'Kur'an ezberlenince hafızlık bitiyor.' düşüncesi var. Hafızlık aynı zamanda manevi ve ahlaki olgunlaşma dönemidir. Ahlaki hayatımızda hamlıktan haslığa geçmemiz lüzumlu. Hafızlık sürecini böyle devam ettirmemiz gerekiyor. Kur'an'ı ezberleyen hafızlar, Kur'an'ın yükünü kaldıracak kişiler olmalıdır. Ahlaki olgunluk, dava şuuru her daim hayatımızda olmalıdır. Hafızlar kendine öz güveni olan, liderlik, önderlik yapacak şahsiyetler olmalıdır."

Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığının; "Hafızlığı Koruma", "Kur'an'ı Kavrama Programı" ve “İslami İlimler Esas Öğretim Programı" gibi bazı programları olduğunu anımsatan Karslı, hafızlara bu programlara katılmaları tavsiyesinde bulundu.

Katılımcıları selamlayan İl Müftüsü Naci Çakmakçı ise Kur'an'ın sözüne ve özüne vakıf erdemli bir gençlik yetiştirme gayreti içerisinde olduklarını açıklama etti.

Önceki yıllarda düzenlenen icazet merasimlerinden karelerin yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardındaki 571 hafızı temsilen bir grup öğrenci kısa sureleri okudu.

Ardından 571 öğrenciye hafızlık belgeleri ile birlikte farklı alanlara yönlendirilmiş hediyeler verildi.

İcazet merasimine Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, Diyanet İşleri Başkanlığı Idare Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Alim, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Rize Müftüsü Naci Çakmakçı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, din görevlileri ve öğrencilerle aileleri katıldı.

Kaynak: Diyanet Haber
Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/rizede-571-hafiz-icazet-aldi.html