İki mü’min dinî nikâhla evlenince, devlete ait nikâha gereklilik var mıdır? Resmî nikâhın bulunmaması ne gibi sakıncalar doğurur?

Devlete Ait nikâh olmaksızın yalnız İslâmi kurallara göre akdedilen nikâh geçerli olursa da, devlete ait nikâh yapılmaksızın yalnız dinî nikâhın varlığını günümüz devlet sistemi kabul etmediği için böyle bir nikâh yaptırımsız kalır. Taraflar doğacak nesilleri İslâmî hükümlere bütün olarak uydukları sürece bir sakınca çıkmayabilir. Uyuşmazlık olur ve ayrılık vuku bulursa kadının ve çocukların haklarını almaları güçleşir. Mehir, nafaka ve çocukların bakımı konusundaki anlaşmazlıklar kocanın insafına terkedilmiş olur. Çocukların nesebi baba üzerine tescil yapılamadığı için babanın ölümü durumunda eşin ve çocukların servet haklarını almaları tekrar sulh yoluyla olabilir. Uyuşmazlık durumunda hak almak olası olmaz.

sonuç olarak İslâmî nikâh yanında resmi nikâhın üretilmiş olması bir çeşitlilik karşılıklı hakların teminat altına alındığı anlamına gelir. Ama bir İslâm toplumunda evlenme ve boşanma konularının kişilerin inanç değerleri dikkate alınarak düzenlenmesi din ve vicdan özgürlüğünün bir gereğidir.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sadece-dini-nikah-yeterli-midir.html