Saf Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Saf Suresi 9. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Saf Suresi 9. Ayetinin Arapçası:

هُوَ الَّذ۪ٓي اَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدٰى وَد۪ينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدّ۪ينِ كُلِّه۪ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ۟

Saf Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):

Rasûlü’nü tüm dinlere üstün kılmak için doğruya dışarı giden yolun tâ kendisiyle ve adâlet ve hakkaniyet üzere oturan adalet din ile gönderen O’dur; müşrikler hoşlanmasa da!

Saf Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:

Tüm esaslarını Kur’ân-ı Kerîm ve sünnet-i seniyyenin oluşturduğu İslâm dininin sahibi Cenâb-ı Yargı’tır. Onu insanlığın kurtuluşu için son olarak Hz. Muhammed (s.a.s.)’e tâlim etmiştir. Kıyâmete kadar bir diğer peygamber ve bir diğer din gelmeyecektir. Kurtulacak olanlar bu dine inanarak kurtulacak, kaybedenler de bu dine yüz çevirdikleri için kaybedeceklerdir. Bu dine inananlar tüm güçleriyle onu yaşamak, yaşatmak ve dağıtmak için çalışırlarken, ona düşman olanlar da onu engellemek için mücâdele vereceklerdir. Tarih boyunca bu mücâdelenin böylece devam ettiği görülür. Fakat sonuç olarak hep İslâm galip gelmiştir. Bu gün de yarın da aynı uğraşma devam edecek, ama kâfirler ve müşrikler istemese de yeniden İslâm galip gelecektir. Bu Allah’ın va’didir.

Şâir Bâkî der ki:

“Güneşin zerre değin kadrine noksan gelmez,

Eylese nûr-ı evren-tâbını huffâş inkâr.”

“Yarasalar, tüm cihanı aydınlatan nûrunu inkâr etse de güneşin kadr ü kıymetine zerre kadar bir noksanlık gelmez.”

Dolayısıyla müslümanlar bu iman ve umutla dinlerine sarılıp, onu yüceltme yolunda bütün güçlerini ortaya koyarak gayret etmelidirler. Onların vazifesi, kendilerine düşen tarafıyla sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Gerisi Allah’a kalmıştır. O, va’dini mutlaka yerine getirecektir.

Bu müjdenin, İslâm’ın sadece Medine’yle sınırlı olduğu, müslümanların sayısının birkaç bini geçmediği, kâfirlerin bu dini değil etmede kararlı oldukları ve Uhud’da yenilgiye uğrayan müslümanların kendilerine olan güvenlerinin sarsıldığı bir dönemde gelmiş olması, apayrı bir önem taşımaktadır. İşte bu şartlar aşağıda Allah Teâlâ İslâm nûrunun sönmeyeceğini, tersine daha da ışıldayarak bütün dünyaya yayılacağını müjdelemiş ve bu müjde ayniyle gerçekleşmiştir. (bk. Tevbe 9/33; Fetih 48/28)

Şunu ayrıntıları ile belirtmek gerekir ancak, bu müjdeden amaç, İslâm dışarıya diğer bir dinin kalmaması değildir. Gaye, müslümanların üstün ve şampiyon gelmeleridir. Âhir zamanda İslâm dışında herhangi bir dinin kalmaması da bu üstünlüğün şumûlü içindedir.

O halde:

Saf Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Saf Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/saf-suresi-9-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html