Şafii mezhebine kadar itikafa nasıl girilir? İtikafta neler yasaktır? İtikaf ne süre biter? Şafii mezhebine tarafından itikaf ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu farzedilen İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Mısır’da sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

İTİKAF NEDİR? (ŞAFİİ FIKHI)

İtikâf, sözcük olarak; bir yerde durmak, ummak, sabretmek, bir yerden ayrılmamak anlamlarına gelir. Bir fıkıh terimi olarak itikâf; bir mescitte ya da mescit hükmündeki bir yerde ibadet maksadıyla bir zaman aralıksız olarak durmaktır.

İtikâf; hükmü yönünden vacip, müekked sünnet ve müstehap edinmek üzere üç kısımdır: Adanan bir itikâf vacip; Ramazanın son on günündeki itikâf mendup; başka bir zamanda ibadet niyetiyle yapılan itikâf da müstehaptır.

İtikaftaki birey, kendisi ilgilendirmeyen laf ve davranışlardan uzak dur­malı ve fazla konuşmamalıdır. Yapabildiği kadarıyla gece gündüz namaz kılmalı, Kur'ân-ı Kerîm okumalı, Allah'ı anmalı, örneğin sözcük-i tevhidi sıkça tekrarlamalı, bol miktarda istiğfarda bulunmalı ve bunlara aynı ibadetlerle meşgul olmalıdır. İtikâftaki kişinin oruçlu olması sünnettir.

İtikâfa ramazan ayında, özellikle son on gününde girmek menduptur. İti­kâf, bayram gecesine değin uzatılmış ise o geceyi de itikâfta geçirmek uygundur.

İtikâfın sahih olması için:

İtikafa girenin Müslüman, akıllı veya mümeyyiz olması. İtikâfa mescidde girmesi. İtikâfa girerken maksat etmesi. Cünüplükten, hayız ve nifas hallerinden pak olması. Kadının kocasından izin almış olması şarttır.

İtikâfa cemaatle namaz kılınan bir cami veya mescitte girilir, büyük camide girilmesi menduptur. Peşpeşe birkaç gün itikâfa girmeyi adayan kişinin, adadığı bu günlerin içinde cuma da varsa ve bu birey cuma namazını kılmakla da sorumlu ise, mut­laka cuma namazı kılınan bir mescidde itikâfa girmesi gerekir. Kadının kendi evinde itikâfa girmesi sahih olmaz. Çünkü Peygamber Efendimiz'in eşleri Mescid-i Nebevî'de itikâfa girerlerdi. (Hanefi mezhebine tarafından bayan için itikâf yeri, evinde namaz kıldığı odasıdır.)

Bir birey Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî ve Mescid-i Aksa dışarıya belir­li bir camide itikâfa girmeyi adarsa, o camiden başka bir camide itikâfa girmesi caiz olur. Mescid-i Nebevî'de veya Mescid-i Aksâ'da itikâfa girmeyi adayan kişi, bunların yerine Mescid-i Harâm'da itikâfa girebilir. Çünkü fazilet bakımından Mescid-i Haram o ikisinden üstündür. Mescid-i Aksâ'da itikâf adayan kişi, dilerse Mescid-i Nebevî'de itikâfa girebilir. Fakat bunun aksini yerine getirmek caiz olmaz.

 İtikaftaki kişinin yasal bir zaruret ya da gereksinim olmadıkça oradan ayrılmaması gerekir. Tuvalet ihtiyacı gibi bir dolayısıyla itikâf mahallinden meydana çıkan kişi, hemen ihtiyacını giderip abdest alarak mescide kazanç ve ibadetine kaldığı yerden devam eder.

İtikaftaki kişi her zaman giydiği elbiselerini giyebilir. Koku sürünüp süsleme­lenebilir. İlmî dersler alıp verebilir. Etrafı kirletmemek kaydıyla mescidde ye­mek yiyebilir. Mülk ve mülkünün idaresi hususunda ilgililere birtakım talimatlar verebilir.

Mescidin içinde su yoksa, su içmek için mescidin dışına çıkabilir, aç kalmışsa yemek yemek için evine gidebilir. Bu sırada yolda kuşkusuz oyalanmaz, evinde dinlenemez ve uyuyamaz.

Beyhude itikâfda yer alan kişi, cenaze namazı kılmak veya hasta ziyare­tine gitmek için mescid dışına çıkabilir. Lakin vacip olan itikafta bu iki durum için de dışarı çıkamaz.

İtikâfı Bozan Şeyler:

Cinsel ilişkide bulunmak. Allah Teâlâ bu ve sanki durumları yasaklamıştır: "Siz mescidlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın."(Bakara 2/187) İtikâftaki kadının hayız veya nifas halinin başlaması. Dinen geçerli bir mazeret olmaksızın mescidden dışarı çıkmak.

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/safii-mezhebine-gore-itikaf.html