Kitabı sağ tarafından verilenler (amel defteri sağdan verilenler) ile ilgili ayet-i kerimeler.

Sağda olanlar, kitabı sağ göre verilen kimseler, dünyada yaptığı bütün işlerin yazılmış olduğu amel defteri sağ tarafından bahşedilen kimseler ile ilgili ayetler.

SAĞDAN AÇILMAK HAKKINDA AYETLER

Kitabı Sağ Göre Verilenler

“Kitabı sağ kadar verilen: İşte alın, okuyun kitabımı, der.” (Hâkka sûresi, 19)

Kitabı sağ göre bahşedilen birey, yukarıdaki sözlerini şöyle tamamlar: “Ben hesabımla karşılaşacağıma kesin olarak inanıyordum.” Âyetin devamında bu mutlu insandan şöyle laf edilmektedir: “Bundan Böyle o memnun olacağı bir yaşam içindedir. Yüksekçe bir cennette, meyveleri yakın, eli aşağıda bir yerde bulunacak; (onlara şöyle denilecek:) Geçmiş günlerde işlediklerinize karşılık âfiyetle yiyin, için!”

Sağda Olanlar

“Sağda olanlar, nasıl da mutludur onlar! Solda olanlar, nasıl da mutsuzdur onlar!” (Vâkıa sûresi, 8-9)

“Sağda olanlar”, bir önceki âyette açıklanmış, kitabı sağ tarafından bahşedilen kimselerdir. Her iki âyette de, kitabı, yani dünyada yaptığı tüm işlerin yazılı olduğu amel defteri sağ göre verilen kimselerin rahatı, bahtiyarlığı ve kendinden eminliği belirtilmektedir. Vâkıa sûresinde, yukarıdaki âyetlerin devamında, sağda olanlara ikram edilecek nimetler daha teferruatlı olarak sayılmaktadır.

Kur’ân-ı Kerîm’de, dünya hayatında başarılı bir imtihan veren ve Cenâb-ı Hakk’ın kendileri için çizdiği doğrultuda hareket eden mü’minleri belirtmek üzere kullanılan terimlerden biri, “sağda olanlar” veya “kitapları sağdan verilenler” sözüdür. Bunlar daha çok ashâbü’l-yemîn veya ashâbü’l-meymene ifadeleriyle anılırlar.

Tekrar Kur’ân-ı Kerîm’de ashâbü’ş-şimâl ya da ashâbü’l-meş’eme sözleriyle de, Allah’ın buyruklarına uymayan, bu sebeple de kendilerine ve yakınlarına zararı ve uğursuzluğu dokunan kimseler anlatılmak istenmiştir. Sonuç itibariyle, bunlara da, amel defterlerinin sol ya da arka taraflarından verileceği belirtilmiştir.

İsrâ sûresinin 13-14., İnşikâk sûresinin 7-15. âyetleriyle ve daha diğer âyet-i kerîmelerde, amel defteri hakkında veri verilmektedir.

Meseleye konumuz açısından bakınca şunları da bildirmek gerekir: Sağ el ve sağ taraf sözleriyle, dinimizde ve dinî kitaplarımızda dayanıklılık, dürüstlük, uyarlama, temizlik, uğur, hayır ve gelir gibi olumlu mânalar kastedilmiştir. Yaptığımız iyilikleri yazar meleklerin sağda olduğu, hatalarımızı yazar meleklerin de sol tarafımızda bulunduğu kabul edilir. Meleğin insana sağdan, şeytanın soldan yaklaştığı düşüncesi de böyledir. bu vesileyle iyilerin amel defterlerinin sağdan, günahkârların amel defterlerinin soldan verileceği âyetleri de dikkate alınca, sağ tarafın iyi ve güzeli temsilcilik ettiği, sol tarafın da olumsuzlukları anı getirdiği görülmektedir. İşte bu sebeple hoş işlerin her zaman sağ organlarla, böyle olmayanların da sol organlarla yapılması yerinde görülmüştür.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sagdan-baslamak-ile-ilgili-ayetler.html