“Ey insanlar! Selâmı yayınız, yemek yemek yediriniz, akrabalarınızla alâkanızı ve onlara yardımınızı devam ettiriniz. İnsanlar uyurken siz namaz kılınız. Bu sayede selâmetle cennete girersiniz” hadisini nasıl anlamalıyız?

Ebû Yûsuf Abdullah İbni Selâm radıyallahu anh şöyle dedi:

Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i:

“Ey insanlar! Selâmı yayınız, yemek yediriniz, akrabalarınızla alâkanızı ve onlara yardımınızı devam ettiriniz. İnsanlar uyurken siz namaz kılınız. Bu sayede selâmetle cennete girersiniz” buyururken işittim. (Tirmizî, Kıyâmet 42. Hem bk. İbni Mâce, İkâmet 174, Et’ime 1)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Selâmı yayma emriyle kastedilen mânayı ve önemini buraya kadar yaptığımız açıklamalarla ortaya koymaya çalıştık. Özetle her yerde edecek olursak, sesini duyurarak, aşina tanımadık her Müslümana selâm tahsis etmek, verilen selâmı mutlaka olmak en önemli vazifelerimiz arasındadır. Kayda Değer vazifelerimizden bir başka biri da fakirleri, yoksulları, yetimleri, kimsesiz bîçareleri doyurmak ve onların geçimlerine yardımcı olmaktır. Vereceğimiz ziyâfetler ilk olarak böylelerinin karnını beslemek ve onların içinde bulundukları sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmek yönünde olmalıdır. İhtiyaç duyduğu her şeyi alma, istediğini yeme içme imkânına sahip olanlara verilen ziyâfetler meşrû ise de faziletli değildir.

Sıla-i rahim dediğimiz yakın akraba ve hısımlarla alâkayı kesmeme, onları ziyaret etme ve başta kendilerine asistan olma, dinimizin son derece tartma verdiği vazifelerden biridir.

Farz namazlar dışındaki nâfile ibadetler, günün kerahet vakti olmayan her saatinde yapılabilirse de bunlar içinde en faziletli olan, gece kılınan namazlardır. Bilindiği gibi bu namazlar Peygamber Efendimiz’e farz, ümmetine ise sünnettir. Gece, genelde uyku ve çoğunlukla gaflet vaktidir. Herkes uykuda iken açıkgöz almak ve insanı Allah’a en çok yaklaştıran namaz ibadetiyle meşguliyet, îman ve İslâm’daki hassasiyet ve uyanıklığın, gönül ve yürek huzurunun bir göstergesidir. Riya ve gösterişten en uzaktan olan ibâdet de budur. Tüm bu sayılanları güçleri nisbetinde yerine getirenler selâmet içinde cennete girmeye hak kazanırlar.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Bazı sünnetlerin yerine getirilmesi ve müstehapların yapılması, cennete girmeye vesile teşkil eder. Selâmı yaymak, yoksul, yoksul ve muhtaçlara yemek yedirmek, yakın akraba ile ilişkileri kesmemek, gece ibadetine sürdürmek, cennete girmeye vesile teşkil eden güzelliklerdir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/selami-yayiniz-yemek-yediriniz-akrabalarinizla-alakanizi-ve-onlara-yardiminizi-devam-ettiriniz-hadisi.html