Sevik nedir? Bedir Gazvesi’nden sonra gerçekleşen Sevîk Gazvesi hakkında özet olarak bilgi.

Sevik Gazvesi, hicretin 3. yılında (Zilhicce 2) gerçekleşti. Mayıs 624 yılında meydana gelen gazvede herhangi bir çarpışma olmadı.

Ebû Cehil’in ölümü üstüne Ebû Süfyân Kureyş’in başına geçti. Bedir hezîmetinin intikâmını almak için ant ederek, derhâl iki yüz atlı ile Mekke’den korka korka yola çıktı. Medîne’ye bir saatlik yere kadar geldi. Gece karanlığından istifâde ile Benî Nadîr Yahûdîlerinin yurtlarına değin ilerledi. Onların lideri ve hazîne sorumlusu Sellâm bin Mişkem’in evine vardı. Sellâm, Ebû Süfyân’ı yedirip içirdi ve adilane ağırladı. Müslümanların bazı kuytu hususları hakkında bilgiler verdi.

Ebû Süfyân oradan ayrılıp arkadaşlarının yanında vardı. Ensâr’dan Sa’d bin Amr’ı öldürüp birkaç hurmalığı ateşe verdi. Ebû Süfyân bununla yeminini yerine getirmiş olduğunu kabûl ederek ve tâkip edilmekten de korkarak hemencecik geri döndü.

SEVİK NEDİR?

Durumdan haberdâr olan Allâh Rasûlü (s.a.v) onu tâkibe çıktılar. Müşrikler rahat kaçabilmek için çuvallar dolusu kavrulmuş un (sevîk) bırakmışlardı. Bu sebeple bu gazveye “Sevîk Gazvesi” denildi.1

Dipnot:

1 İbn-i Hişâm, II, 422-423; Vâkıdî, I, 181-182; İbn-i Sa’d, II, 30.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Siyeri Nebi.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sevik-gazvesi.html