Sezai Karakoç kimdir? Diriliş düşüncesinin mimarı, şair ve mütefekkir Sezai Karakoç’un hayatı, eserleri ve sözleri.

Haber: Murat Karadeniz

Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya geldi. Babası 1. Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi’nde çarpışırken Ruslara tutsak düşen orta halli bir tüccar olan Yasin Karakoç, annesi ise ev kadını Emine Karakoç’tur.

Sezai Karakoç’un çocukluğu doğduğu yer olan Ergani’de geçti. Karakoç, ilkokul ve ortaokulu Diyarbakır ve Maraş’ta parasız yatılı okuduktan daha sonra, lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı.

Sezai Karakoç, liseyi bitirdikten sonra çok istediği felsefe bölümünde okumak üzere İstanbul’a geldi, oysa bu bölüme kayıt yaptırdığı halde fiziki zorluklar nedeniyle girdiği sınavını kazandığı Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne burslu öğrenci olarak yerleşti ve 1955’te Mülkiye’den mezun oldu.

Karakoç, 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu. Karakoç, Anadolu’yu fazla seviyordu. Vazifesi vesilesiyle Anadolu’nun çoğu şehrini gezdi ve Anadolu insanını yakından tanınma imkânı buldu.

“İslam’ın Dirilişi” Adlı Kitabından Dolayı Yargılandı

Sezai Karakoç, vatani görevini yerine geçen kimse subay olarak yaptı. 1973’te memurluk görevinden ayrıldı ve hem 1967 yılında “İslam’ın Dirilişi” adlı kitabından nedeniyle yargılandı.

Karakoç, Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam ve A dergileri ile Yeni İstanbul, Sabahleyin ve Milli Gazete’de yazılar kaleme aldı. Çok sayıda fikir ve araştırma eserine imza atan Karakoç, 1960 ve 1971 yılları arasında Diriliş dergisini dönemsel sayılar halinde yayımladı.

Diriliş Dergisini Kurdu

Sezai Karakoç, yerli akıl ve edebiyatının en manâlı yayınlarından biri olarak tanıdık Diriliş dergisini, 1974'ten itibaren ahenkli olarak 18 rakam halinde yayınladı ve 1976’dan itibaren de gazeteye dönüştürdü.

1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayımlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 yılları aralarında haftalık olarak yayınlama hayatına devam ederken, Sezai Karakoç, 1990’da kurduğu Diriliş Partisi ile hayatında farklı bir sayfa açtı.

Partisi Kapatıldı

Karakoç, 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar, “güller açan gül ağacı” amblemli partisinin genel başkanlığında siyasi hayatını sürdürdü.

“Mona Rosa” Şiiri ile Tanındı

Sezai Karakoç, 1950 yılında kaleme aldığı, ama kitaplaştırılmasına 45 sene baştan başa izin vermediği ve bu zaman baştan başa fotokopi halinde elden ele dolaşan “Mona Rosa” adlı akrostiş şiiriyle geniş bir hayran kitlesine ulaştı. Hiç evlenmedi.

Necip Fazıl Kısakürek’in, “Ruh gibi, Hazreti İsa gibi” diye tanımladığı, Ece Ayhan’ın “Sivil şiirin en iyi şairlerinden” şeklinde övdüğü, Cemal Süreya’nın “Pek bir Müslüman oysa Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Salvador Dali de sever. Sıkışmış, sıkıştırılmış zeka. Hain gönüllükle katı yüksek uçuyor. Şemsiyesi değil” ifadesiyle anlattığı Karakoç, 16 Kasım 2021’de İstanbul’daki evinde vefat etti.

Şehzadebaşı Camiî Haziresine Defnedildi

88 yaşında hakka yürüyen Sezai Karakoç, “Şehzadebaşı’nda Gün Doğmadan” şiirini yazdığı Şehzadebaşı Camiî’nde kılınan cenaze namazının ardından aynı caminin haziresine defnedildi.

 SEZAİ KARAKOÇ’UN ESERLERİ

Diriliş Neslinin Amentüsü İslam’ın Dirilişi Mevlana Yitik Cennet İnsanlığın Dirilişi Kıyamet Aşisi Yunus Emre Leyla İle Mecnun Diriliş Muştusu İslam Toplumunun Hesaplı Strüktürü Ayin Çeşmeler Varolma Savaşı Günlük Yazılar 3 ( Sur ) Devir ve İlham Sevgi Devrimi

SEZAİ KARAKOÇ’UN ŞİİRLERİ

Monna Rosa -I- Aşk ve Çileler Anneler ve Çocuklar Donuk Aşk Kar şiiri Ben Kandan Elbise Giydim Balkon Köse Sevgi Adak Işığı Kara Yılan Sessiz Müzik Çocukluğumuz İnci Dakikaları Rüzgar Liliyar

SEZAİ KARAKOÇ’UN SÖZLERİ

Putlar tanrısızlık ortamında üreyen ruh mantarlarıdır.

Benim gözlerim yeşildir. Evet evet, onun gözleri ise kara. Ben günah kadar beyazım, o tövbe değin kara.

Ümidini Yitirme yok! Gün kazanç. Gül de açar. Bülbül de öter.

Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabahtan, bir gündüz ve bir güneş vardır.

Allah’ın yolu kaybolmaz. Fakat ondan ayrılan ya da onu umursamayan, bir daha doğmamacasına batar. Yolundan ayrılanlar ise kaybedecektir, Allah’ın kaybı yoktur.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sezai-karakoc-kimdir.html