Kur’lahza’da geçen şifa ayetleri var mıdır? Fiziksel-manevi tüm hastalıklarda istimdat edebileceğiniz, medet bekleyebileceğiniz şahsen Rabbimiz’in buyurduğu şifa veren dualar.

Şifa; deva demektir. Şifa; insanın hastalıktan kurtulması, sağlık durumu bulması, iyilik bulması anlamlarına kazanç. Peki hastalara ne şifa olur?

KUR’AN’DA GEÇEN İKİ ŞİFA

Kur’ân-ı Kerim’in bana kalırsa kendisi şifâdır. Peygamber Efendimiz, iki şifâ vardır buyuruyor:

“Bunun biri baldır, diğeri Kur’ân-ı Kerim’dir.” (İbn Mâce, Tıp, 7) Mesela Fatiha Sûresi’nin hem yılan ısırması gibi maddesel hastalıklara keza de bir insanın mecnun (çılgın) olması gibi psikolojik hastalıklara şifâ olduğu hadis-i şeriflerde rivayet edilir.

Kur’ân-ı Kerim’in somut-manevi tüm hastalıklara şifâ oluşu, balın şifâ oluşu ve öteki şifâ veren bilgilerin yanı sıra başlıca (gerçek) şifâ verici Allah’tır. Çünkü Cenab-ı Hak’kın benzer-Şâfi ismi, sıfatı şerifi mevcuttur. Ve bütün şifâlarda Cenab-ı Yargı’kın “Ya Şâfi” dediğimiz o isminden tecelli etmektedir. Yani bütün dertlerin devâsı, şifanın kaynağı Yüce Rabbimiz’dir. Başlıca şifâyı da biz O’ndan bekleriz. Diğerlerini hep vasıta olarak biliriz.

Şifa Ne Demek?

Şifâ; devâ demektir. Şifâ; insanın hastalıktan kurtulması, sağlık bulması, iyilik bulması anlamlarına geliyor.

Şifa İsmi Caiz midir?

Şifâ ismi güzel bir isimdir. Bu insan ismi olarak kullanılabilir. Mekânlara, müesseselere isim olarak verilebilir.

Kur’ân-ı Kerim’de altı yerde şifâ kelimesi geçmektedir. Şifâ kelimesinin geçtiği kelimeler de bizim ezkâr kitaplarımızda şifâ ayetleri olarak yer alıyor. Ve peş peşe okunduğu zaman da bunların insanların hastalıklarına derman olduğu belirtiliyor.

HASTALAR İÇİN ŞİFA DUASI

İmam Kuşeyri Hazretleri naklediyor:

“Acilen arzedeceğim altı ayet şifa kaynağıdır. Bunları bir insan sabah-akşam dikkatlice, ihlasla okursa hangi rahatsızlık olursa olsun biiznillah şifa bulur. Bu âyetlerin şifâ verdiğini deneyim etmişizdir. Benim 12 yaşlarında bir kızım vardı. Devâsı olmayan müzmin bir hastalığa yakalandı. Bütün hekimlere götürdüm, deva bulmadı. Onu ölüme terketmiş durumdayken salih bir insanla karşılaştım. Bu halimi arzettim. Dedi oysa; Kur’ân-ı Kerim’de altı tane şifâ âyeti bulunmaktadır ancak kızına ihlasla bu duâları sabahtan-akşam okursan o biiznillah iyileşecektir. Ben de bu âyetleri öğrenip kızıma okudum. Vefat Etmek üzereyken kızım sağlık buldu, iyileşti. Onun için bu âyetlerin ne kadar şifâ verici olduğuna kişisel olarak şahidim.”

KUR’AN’DA GEÇEN ŞİFA AYETLERİ

Kur’ân-ı Kerim’de yer alan şifâ âyetleri; afiyet için duâ, şifâ için duâ, hasta duâsı, hastalara şifâ duâsı arayanlar için en etkin şifâ duâlarıdır.

Tevbe Sûresi, 14. Ayet

Okunuşu: "...Ve yeşfi sudûra kavmin mu'minîn. (mu'minîne)."

Anlamı: “Allah, mümin bir topluluğun kalplerine şifa versin/gönüllerini ferahlatsın!” (et-Tevbe, 14)

Yunus Sûresi, 57. Ayet

Okunuşu: "...Ve şifâun limâ fîs sudûri. (sudûrin)"

Anlamı: “…Gönüllerdeki dertlere şifâdır...” (Yûnus, 57)

Nahl Sûresi, 69. Ayet

Okunuşu: "...Yahrucu min butûnihâ şarâbun muhtelifun elvânuhu fîhi şifâun lin nâs(nâsi), inne fî zâlike le âyeten li kavmin yetefekkerûn. (yetefekkerûne)..."

Anlamı: “…Onların (arıların) karınlarından renkleri farklı alanlara yönlendirilmiş bir şerbet (bal) çıkar ki, onda ahali için şifâ vardır…” (en-Nahl, 69)

İsrâ Sûresi, 82. Ayet

Okunuşu: "Ve nunezzilu minel kur’âni mâ huve şifâun ve rahmetun lil mu’minîne (mu’minîn)...."

Anlamı: “Biz, Kur’ân’dan o kadar bir şey indiriyoruz ancak o, mü’minler için şifâ ve rahmettir…” (el-İsrâ, 82)

Şuarâ Sûresi, 80. Ayet

Okunuşu: "Ve izâ maridtu fe huve yeşfîni."

Anlamı: “Hastalandığım süre bana şifâ veren O’dur.” (benzeşen-Şuarâ, 80)

Fussilet Sûresi, 44. Ayet

Okunuşu: "Kul huve lillezîne âmenû huden ve şifâun (şifâ')..."

Anlamı: “…De ancak: O, (Kur’ân) inananlar için dürüst yolu gösteren bir kılavuzdur ve şifâdır…” (Fussılet, 44)

AYETLERİN KARŞILAŞTIRMALI MEALİ VE TEFSİRİ

Surelerin tefsiri ve karşılaştırmalı meali için ayetleri tıklayınız:

Tevbe Sûresi, 14. Ayet Yunus Sûresi, 57. Ayet Nahl Sûresi, 69. Ayet İsrâ Sûresi, 82. Ayet Şuarâ Sûresi, 80. Ayet Fussilet Sûresi, 44. Ayet

KUR’LAHZA’DA GEÇEN ŞİFA AYETLERİ

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sifa-ayetleri.html