Kadının rahmine aralıksız kalmak üzere spiral takmak veya kanal bağlatma denilen yolla gebeliğe önlemek caiz midir? Böyle bir yöntem kadının boy abdestine veya orucuna zarar verir mi?

Spiral veya Rahim İçi Araç (RİA) hamileliği önlemek için rahim içine yerleştirilen küçük, genellikle T biçiminde bir doğum kontrol cihazıdır.

SPİRAL TAKMAK CAİZ MİDİR?

İslâm evliliğe büyük bir siklet vermiştir. Bunun nedenleri aralarında şunlar sayılabilir:

Neslin sürdürülmesi. İşlerin birbiriyle kolaylık ve sükûn bulması. Gözün ve ırzın haramlardan korunması.

Evliliğin ilk kez gelen gayelerinden birisi neslin sürdürülmesi olduğuna kadar rahatsızlık, yaygın ahlaksızlık ve şiddetli yoksulluk gibi özürler bulunmadıkça evli çiftler gebeliği önleyen yöntemlere başvurmamalıdır. Oysa eşler özrün bulunduğu kanaatinde iseler, diğer bir deyimle bu konuda tıp uzmanı ve İslâmî ilimlerde bilirkişi bir bilim adamı, korunmak için tatmin edici özür bulunduğunu söylemişse ilaç uygulamak, azil gerçekleştirmek, spiral takmak veya kanal bağlatmak yöntemlerinden uygun olanına başvurulabilir. Spiral, uzvun iç kısmına yerleştirildiği için boy abdestine zarar vermez. Çünkü iç kısmın irtifa abdestinde yıkanması gerekmez. Spiral oruca zarar vermezse de ilk yerleştirildiğinde kadının oruçlu olmaması gerekir. Kanal bağlatma ise kesintisiz kısırlığa yol açacak nitelikte olmamalıdır. Somurtkan durumda caiz olmaz.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/spiral-takmak-veya-kanal-baglatmak-caiz-midir.html