Burdur'da, Suriye uyruklu 7 aylık hamile kadını hastaneye götürdükleri sırada dünyaya gelen ve kısa süre daha sonra kalbi duran bebeği, başarılı müdahaleyle yaşama döndüren afiyet ekibi, o günün heyecanını yaşıyor.

Çavdır ilçesi Söğüt beldesinde mevsimlik domates işçisi olarak çalışan 22 yaşındaki Suriye uyruklu Seher Al Hüseyin, hamileliğinin yedinci ayında sancıları başlayınca hastaneye götürülürken 8 Eylül'de ambulansta doğum yaptı. Duran kalbi 112 Acele Servis ekibince yapılan yürek masajıyla çalıştırılan ve Yusuf adı verilen bebek ile annesi, Burdur Devlet Hastanesindeki tedavilerinin arkasından taburcu edildi.

İl Sağlık Durumu Müdürlüğünce gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür belgesi verilen acil tıp teknisyenleri Emine Tarakçı ile Mahmut Beğeni, domates seralarının yanına yer alan çadırların birinde yaşamış anne ve bebeğini ziyaret etti.

Afiyet çalışanları bebeği ve anneyi sağlıklı görmenin mutluluğunu yaşadı.

"Bebek yaşayınca betimleme edilemez bir duyguya kapıldık"

Afiyet çalışanlarından Tarakçı (28), daha önce doğum yaptırdığını ama bebeğin zıt geldiği doğumla birincil kere karşılaştığını söyledi.

İlk öncelikle biraz huzursuz olduğunu fakat cesaretini toplayıp arkadaşının yardımıyla engebeli süreci başarıyla atlattıklarını vurgulayan Tarakçı, bebeğin doğduktan sonra hayati faaliyetlerinin olmadığını görür görmez derhal gerekli müdahaleyi yaptıklarını dile getirdi.

Tarakçı, bebeğin yaşama dönmesiyle iki büyük işi başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ayrıntılarıyla bebeği yaşatmaya odaklanmıştık. Kalbi duran bebek müdahaleye karşılık verdi, yaşayınca tasvir edilemez bir duyguya kapıldık. Bebeğe müdahale ederken 3 yaşındaki kızım aklıma geldi. Onun yaşama döndüğünü, ağladığını görür görmez gözlerim doldu, çok sevindim. Bütün sağlıkçılar adına, bu bizim için büyük bir başarıydı. O an iki canla uğraştık. İkisini de sağlıklı şekilde hastaneye ulaştırmak büyük mutluluk. Din, dil, ahali ayrımı sağlıkta elbette değil. Biz sağlıkçılar da böyle bir ayrım yapmayız. Yardıma muhtaç herkesin yardımına koşarız."

"Bebeği yaşama döndürünce sevinç çığlıkları attık"

Afiyet çalışanlarından Mahmut Alkış (24) da 4 yıldır sağlıkçı olduğunu, daha önce böyle bir vakayla karşılaşmadığını kaydetti.

Annenin sancılarının akşam saat 19.00 civarında başladığını ancak gece saatlerinde ihbar geldiğini anlatan Alkış, böyle durumlarda daha erken 112'ye haber verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Suriyeli olan anne Türkçe bilmediği için irtibat kurmakta zorlandıklarını aktaran Beğeni, "Zor bir doğum gerçekleştirdik. Bunu başaracaktık diğer çaremiz yoktu, bu göreve bunları göze alarak atandık. Bebeği yaşama döndürünce fazla mutlu olduk, mutluluk çığlıkları attık. Dünyaya gelen her canlının yaşam hakkı var. Yusuf bebek de zinde bir bebekmiş ve yaşama tutundu. Bu işin büyüklüğünün biz sonra farkına vardık. Yusuf bebeği kucağıma alınca kendi kardeşim olmuş gibi sevindim. Bu meslek hayalimdeki meslekti. Böyle güzel olayları da yaşayınca kendime daha bir güven geliyor. İyi ancak sağlık çalışanı olmuşum." ifadesini kullandı.

Anne Seher Al Hüseyin de bebeğini yaşama döndüren afiyet çalışanlarına teşekkür borçlu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kendilerine kucak açtığını belirten Hüseyin, "Siz de Müslüman biz de Müslüman olduğumuz için buraya geldik. Allah sizden razı olsun. Bebeğimi ve beni kurtaran sıhhat çalışanlarına fazla teşekkürler." dedi.

"Arkadaşlarımız göğsümüzü kabarttılar"

İl Sağlık Durumu Müdürü Sırrı Şenbayram da acele tıp teknisyenlerinin başarılı müdahalesinin kendilerini gururlandırdığını belirterek, "Çocuğun doğum şekli bir fazla uzman hekimin bile zorlanabileceği bir doğumdu. Buna rağmen arkadaşlarımız hiç paniğe kapılmadan ve ambulans hareket halindeyken bunu gerçekleştirdiler. daha sonra kalbi ve solunumu duran bebeği de başarılı müdahaleyle hayata döndürdüler. Ayrıca anne ayrıca bebek dinç biçimde hayatlarına devam ediyor. Arkadaşlarımız göğsümüzü kabarttılar, onları da ödüllendirdik, tebrik ettik." diye konuştu.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/suriyeli-minik-yusufa-ambulansta-hayat-dokunusu-takdir-topladi.html