Târık Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Târık Suresi 12. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Târık Suresi 12. Ayetinin Arapçası:

وَالْاَرْضِ ذَاتِ الصَّدْعِۙ

Târık Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bitkilerin çıkması için çatlayıp patlayan yere ama:

Târık Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:

Kur’ân-ı Kerîm’in hakkı bâtıldan, doğruyu eğriden ayırdeden ilâhî bir söz olduğu bildirilmek üzere önce önemli birer vasıfları ile göğe ve yere yemin edilir. İlk olarak içindeki cisimlerle beraber dönen ve aşağıdan yükselen suyu yağmur olarak geri döndüren göğe yemin edilir. Ayette geçen اَلرَّجْعُ (rec‘) kelimesinin hem “dönümlü” ayrıca de “döndürümlü” anlamına gelmesi mümkün olduğundan ayet “dönümlü ve döndürümlü göğe yemin olsun” mânasını taşır. Nitekim gökyüzü, içinde yer alan iri cisimlerle birlikte hareket halinde olup dönmektedir. Aralarındaki mesafeler oysa ışık yılıyla ölçülebilecek değin büyük olan gökteki sayısız yıldızlar, yıldız kümeleri, galaksiler aralıksız hareket halindedir. Bu gün bilimsel araştırmalar, içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisinin saniyede 320 km hızla kendi etrafında döndüğünü ve büyüklüğü sebebiyle bu dönüşünün ancak 200 milyon yılda tamamlanabileceğini söylemektedir. Rec’ kelimesinde “yağmur” mânası da vardır. Buna kadar ayet, yağmurun defalarca yağmasına ya da suyun denizlerden buhar halinde yükselerek her yerde yağmur halinde geri dönmesine dikkat çekici eder.

İkinci olarak dünyayı yemyeşil zümrüt gibi bir cennet halinde dekore etmek ve üstünde yaşayan canlıları besleyip büyütmek için her türlü bitkiyi dışlamak üzere çatlayıp patlayan, şerha şerha yarılan yere yemin edilir. Ayette zikredilen اَلصَّدْعُ (sad‘) kelimesinde yarılmak, çatlamak ve çatlak mânaları bulunur oysa bu, ilk olarak yeryüzünün bitkileri bitirmek için çatlayıp yarılışını anlatır. aynı zamanda yeryüzünde öbür sebeplerle meydana gelen çatlaklar, yarıklar, hendekler, vadiler ve yolları; yarılıp insanların defnedildiği ve tekrar yarılıp insanların mahşere çıkacağı kabirleri de açıklama eder.

Sûrenin akışı üstten ve alttan gelen şeylerin birleşip kaynaşarak yeni oluşumlar meydana gelmesiyle alakalıdır. Dolayısıyla göğün dönüşlü olması yukarıdan gelen fiil ve etkiyi, yerin yarılışlı olması da aşağıda yer alan müşteri kabiliyet ve istidadı açıklama ederek gök ve yer biri diğerini sararak aşılayan karı ve koca konumunda olmaktadır. İkisinin izdivacından en faziletli ve en mükerrem varlık olarak doğan insan tekrar bunlar arasından, sulb ve terâib arasından çıkar gibi çıkarak Allah’a dönmek üzere âhiret âlemine gidecektir. Tüm bunlar da, Allah Teâlâ’nın kudreti altında yine O’nun yaratması ve korumasıyla akım etmektedir.

Rec’ yağmur, sad’ bitki diye mülahaza edildiğinde, fışkırarak çıkan erkeğin menisinin kadının yumurtacığını aşılaması gibi, yağmur da uzay boşluğunda bir yumurtayı hatırlatan yeryüzünü, bitkileri son vermek üzere aşılamakta bu nedenle ilâhî bir fiil olarak canlılar yoktan var edilmektedirler.

Göklerdeki düzenli hareket ve yerdeki yardımcı yarılma, sürülme ve açılma Allah’ın yüce kudretini yansıttığı; her durum ve harekette O’nun düzenlemesiyle ilgili bir proğramın bulunduğunu ortaya koyduğu gibi Kur’an da her ayet ve kelimesiyle ilâhî kudretten süzülüp gelen ve beşer idrakine seslenip onun aklını ve düşüncesini harekete geçiren, daha sonra da ona en dürüst yolu ve en iyi yaşam düzenini öğreten son ilâhî kitaptır. O kitap muhaliflerini, içinde taşıdığı binlerce realite belgeleriyle susturmaktadır. O, şüphesiz ki yargı ile bâtılı ayıran belli bir hükümdür. O asla şaka değildir. Bu bakımdan Kur’ân-ı Kerîm ve ayetlerini alaya edinmek, espri ve şaka konusu yapmak büyük günahtır, hatta kişinin küfrüne bile sebep olabilir.

Bütün bunlara rağmen: 

Târık Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Târık Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tarik-suresi-12-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html