Tahrim Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Tahrim Suresi 3. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Tahrim Suresi 3. Ayetinin Arapçası:

وَاِذْ اَسَرَّ النَّبِيُّ اِلٰى بَعْضِ اَزْوَاجِه۪ حَد۪يثًاۚ فَلَمَّا نَبَّاَتْ بِه۪ وَاَظْهَرَهُ اللّٰهُ عَلَيْهِ عَرَّفَ بَعْضَهُ وَاَعْرَضَ عَنْ بَعْضٍۚ فَلَمَّا نَبَّاَهَا بِه۪ قَالَتْ مَنْ اَنْبَاَكَ هٰذَاۜ قَالَ نَبَّاَنِيَ الْعَل۪يمُ الْخَب۪يرُ

Tahrim Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):

Bir zaman Peygamber hanımlarından birine giz olarak bir söz söylemiş ve bundan kimseye bahsetmemesini iyice tembihlemişti. Ama hanımı o sözü, kumalarından birine aktarınca, Allah da durumdan Peygamberi’ni farkında kıldı. Peygamber de o hanımına yaptığının bir kısmını anlattı, bir kısmına ise onu daha fazla üzüp utandırmamak için hiç değinmedi. Peygamber olup bitenden hanımını bu şekilde farkında edince, hanımı: “Bunu sana kim söyledi?” diye sordu. Peygamber de: “Onu bana her şeyi hakkiyle haberdar olan, her şeyden haberdar olan Allah bildirdi” diye yanıt verdi.

Tahrim Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:

Resûlullah (s.a.s.)’in sırrını açtığı hanımının ismi ve ona ne söylediği âyette dobra dobra belirtilmeyip sadece bunlara muhabere edilir. Eğer bizim için faydalı ve zorunlu bir şey olsaydı şüphesiz bu dobra dobra bildirilirdi. Dolayısıyla eşler arası ve aile mahremiyetine ait olduğu görünüşe göre bu sırrın ne olduğunu araştırıp ifşâ etmek bizim için dürüst bir tutum değildir. vazifemiz, verilmesi istenen mesajlar üstüne tefekkür edip derinleşmektir. Nitekim burada gözetilen kasıt, Peygamberimiz (s.a.s.)’in hanımlarını, yapılan bir kusur yüzünden ikaz etmek ve kendilerine çok manâlı bir şahsın hanımları olduklarını hatırlatmaktır. Özellikle “sırrın ifşâsı” koskocoman bir hatadır. Çünkü Resûlullah (s.a.s.), dünyaya istikâmet veren bir davanın temsilcisi idi. Bir taraftan mü’minleri edep edip sağlam bir İslâm cemiyeti teşekkül ettiriyor, bir taraftan da İslâm düşmanlarıyla amansız bir mücâdele yürütüyordu. Bu açıdan bakıldığında, dâvanın merkez karargâhı mevkiinde bulunan Efendimiz (s.a.s.)’in devlethanesinde konuşulan sözlerin ve tutulması gereken sırların apayrı bir ehemmiyeti vardı. Bu hususta hanımlarından birinin göstereceği ihmalkârlık, büyük zararlara yol açabilirdi. Bu sebeple Kur’an, mes’elenin üzerine büyük bir ağırbaşlılık ve dikkatle eğilmiş ve bunu, tüm müslümanlara kıyamete kadar okuyacakları bir ibret dersi olmak üzere ebedîleştirmiştir.

4. âyetteki “siz ikiniz” hitabının, ilgili rivayetlere bakıldığında, Hz. Aişe ile Hz. Hafsa’ya yapıldığı görülür. (bk. Buhârî, Tefsir 66/2; Müslim, Talâk 31-34) Bunlardan Resûlullah (s.a.s.)’in gönlünü almaları istenir. Ayrıca kıskançlık, sır dağılım ve Efendimiz (s.a.s.)’in hoşlanmayacağı her türlü aşırılıktan uzak durma konusunda ikaz edilirler. Hem peygamberleri hem de kocaları olan Allah Resûlü (s.a.s.)’e aleyhinde vazife ve sorumluluklarını tam olarak îfâ etmeleri, bu konuda ciddi olmaları ve ihmalkâr davranmamaları öğütlenir. Her hususta ona tezgâhtar ve destekçi olmaları istek edilir. Nitekim Allah’ın, Cebrâil’in, sâlih mü’minlerin ve meleklerin Resûlullah (s.a.s.)’in yardımcısı, destekçisi ve dostu olduğu bildirilerek, işin ne değin manâlı ve önemli olduğu gösterilmektedir. sonradan hitap, Efendimiz’in bütün hanımlarına çevrilerek, onlara Resûlullah (s.a.s.)’e benzer olmanın değer ve ehemmiyetini anlamaları öğütlenir. Teslimiyet, iman, ahlâk, ibâdet, zühd ve itaatleriyle Peygamber’e layık birer eş olmaları talep edilir. (bk. Ahzâb 33/27-34) Eğer bu hususta ihmalkâr davranırlarsa, Peygamber de boşama hakkını kullandığı takdirde, ona burada hoş vasıfları bir bir sayılan kendilerinden daha şanslı eşler lütfedeceği haber verilir.

Şu Anda de, nesilleri dünyada kötülüklerden, kıyâmet gününde de Allah’ın azabından koruyabilmek için İslâm’ın sağlam temelleri üstüne resmileşmiş âile yapısının önemine uyarı sürüklemek üzere buyruluyor ama:

Tahrim Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Tahrim Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tahrim-suresi-3-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html