Tekvir Suresi 27. ayeti ne anlatıyor? Tekvir Suresi 27. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Tekvir Suresi 27. Ayetinin Arapçası:

اِنْ هُوَ اِلَّا ذِكْرٌ لِلْعَالَم۪ينَۙ

Tekvir Suresi 27. Ayetinin Meali (Anlamı):

Ancak Kur’an, tüm şuurlu ve sorumlu varlıklar için bir öğüt, bir uyarıdır.

Tekvir Suresi 27. Ayetinin Tefsiri:

Her türlü olumsuzluktan korunma aşağı tutulan ve mahza Allah kelâmı olan Kur’lahza, tüm şuurlu-sorumlu varlıklara, bilhassa ona inanıp itaat ederek güzergah üzere yürümek isteyenlere ilâhî bir hatırlatmadır. Bir öğüttür, nasihattir. Lakin bu hususta da insan kendinden ziyade Allah’a güvenip dayanmak mecburiyetindedir. Çünkü insanın her şeyi ona bağlıdır. Hatta bir şey dilemesi ve istemesi bile. Çünkü O dilemedikçe insanın bir şey dileme imkân, olanak, güç ve kudreti yoktur. Bütün güç ve kudret fakat Allah’a aittir. Kur’ân-ı Kerîm Allah Teâlâ’yı böyle tanımamızı, O’na böyle inanıp bağlanmamızı emretmektedir.

Bu sebepledir ama, Hak dostlarından İbrâhim Düsukî hazretlerine:

“- Ne istek ediyorsun?” diye sorduklarında şu muhteşem cevabı vermiştir:

“Allah Teâlâ neyi diliyorsa, onu istiyorum!” (Velîler Ansiklopedisi, II, 597)

Hz. Mevlânâ (k.s.) da, olan biten tüm hadiseler üzerindeki ilâhî kudretin tecellî ve tasarrufunu şu ibretli kıssa ile gözler önüne serer:

“Küçük bir karınca kalemin kağıt üzerine bir şeyler yazdığını gördü, gitti. Bu sırrı öbür karıncalara söyledi:

«- O kalem kağıda şaşırtıcı şeyler yazdı. Fesleğen gibi, susam gibi, gül gibi acaib şeyler yaptı» dedi. Karıncanın biri dedi oysa:

«- O sanatı yapan parmaklardır. Bu kalem meslek görmekte başlıca değil, fer’dir.» Üçüncü karınca:

«- İş ne parmaktan ne de kalemden geliyor» dedi «meslek esas koldan geliyor. Çünkü çelimsiz parmaklar, onun zorlamasıyla kalemi tutuyor ve yazdırıyor.» Bu fikirler, bu konuşmalar bu nedenle uzadı gitti. Karıncaların beyine dek ulaştı. Karınca beyinin birazcık anlayışı vardı, akıllı idi. Karıncaların beyi dedi ancak:

«- Bu hüneri sûretten, görünüşten bilmeyin. Çünkü uyuyan yâhut ölen bir kişinin böyle şeylerden haberi bile yok­tur.» Sûret, görünüm elbiseye, asaya benzer. Cansızdır, akılsızdır, oynamaz, hareket etmez. Allah’ın lutfu ve ihsânı olmayınca, bu aklın bu gönlün cansız kalacaklarından karınca beyinin haberi yoktu. Allah bir lahza için olsun, akıldan yardımını kesecek olsa, her şeye eren hafıza, abtallıklar etmeye başlar.” (Mevlânâ, Mesnevî, 3721-3729. beyitler)

İlk âyetlerinde kıyamet sahnelerinden bahsediğp Kur’an’ın doğruluğuna ve mükemmel bir tavsiye oluşuna vurgu yaparak son bulan Tekvîr sûresini, yine bir kısım kıyâmet manzalarına temastan sonradan insanın gerçekte âhiret hayatı için yaratıldığını ve bu dünyada belli başlı o hayat için hazırlık yapmak gerektiğini etkili bir dille haber veren İnfitâr sûresi geliyor:

Tekvir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Tekvir Suresi 27. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tekvir-suresi-27-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html