Tekvir Suresi 28. ayeti ne anlatıyor? Tekvir Suresi 28. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Tekvir Suresi 28. Ayetinin Arapçası:

لِمَنْ شَٓاءَ مِنْكُمْ اَنْ يَسْتَق۪يمَ

Tekvir Suresi 28. Ayetinin Meali (Anlamı):

Özellikle içinizden içten yolu bulup, o yolda yürümek isteyen cümbür cemaat için.

Tekvir Suresi 28. Ayetinin Tefsiri:

Her türlü olumsuzluktan korunma aşağı tutulan ve mahza Allah kelâmı olan Kur’an, bütün şuurlu-sorumluluk sahibi varlıklara, bilhassa ona inanıp itaat ederek istikamet üzere yürümek isteyenlere ilâhî bir hatırlatmadır. Bir öğüttür, nasihattir. Lakin bu hususta da insan kendinden ziyade Allah’a güvenip dayanmak mecburiyetindedir. Çünkü insanın her şeyi ona bağlıdır. Hatta bir şey dilemesi ve istemesi bile. Çünkü O dilemedikçe insanın bir şey dileme imkân, olanak, zor ve kudreti yoktur. Bütün güç ve kudret ancak Allah’a aittir. Kur’ân-ı Kerîm Allah Teâlâ’yı böyle tanımamızı, O’na böyle inanıp bağlanmamızı emretmektedir.

Bu sebepledir fakat, Hak dostlarından İbrâhim Düsukî hazretlerine:

“- Ne arzu ediyorsun?” diye sorduklarında şu muhteşem cevabı vermiştir:

“Allah Teâlâ neyi diliyorsa, onu istiyorum!” (Velîler Ansiklopedisi, II, 597)

Hz. Mevlânâ (k.s.) da, olan biten tüm hadiseler üzerindeki ilâhî kudretin tecellî ve tasarrufunu şu ibretli kıssa ile gözler önüne serer:

“Küçük bir karınca kalemin kağıt üstüne bir şeyler yazdığını gördü, gitti. Bu sırrı değişik karıncalara söyledi:

«- O kalem kağıda şaşırtıcı şeyler yazdı. Fesleğen gibi, susam gibi, gül gibi acaib şeyler yaptı» dedi. Karıncanın biri dedi ancak:

«- O sanatı yapan parmaklardır. Bu kalem iş görmekte başlıca değil, fer’dir.» Üçüncü karınca:

«- İş ne parmaktan ne de kalemden geliyor» dedi «iş başlıca koldan geliyor. Çünkü zayıf parmaklar, onun zorlamasıyla kalemi tutuyor ve yazdırıyor.» Bu fikirler, bu konuşmalar böylece uzadı gitti. Karıncaların beyine kadar ulaştı. Karınca beyinin biraz anlayışı vardı, akıllı idi. Karıncaların beyi dedi oysa:

«- Bu hüneri sûretten, görünüşten bilmeyin. Çünkü uyuyan yâhut ölen bir kişinin böyle şeylerden haberi bile değil­tur.» Sûret, görünüm elbiseye, asaya benzer. Cansızdır, akılsızdır, oynamaz, hareket etmez. Allah’ın lutfu ve ihsânı olmayınca, bu aklın bu gönlün cansız kalacaklarından karınca beyinin haberi yoktu. Allah bir lahza için olsun, akıldan yardımını kesecek olsa, her şeye eren düşünce, abtallıklar etmeye başlar.” (Mevlânâ, Mesnevî, 3721-3729. beyitler)

İlk âyetlerinde kıyamet sahnelerinden bahsediğp Kur’lahza’ın doğruluğuna ve bir nasihat oluşuna şive yaparak son bulan Tekvîr sûresini, tekrar bir kısım kıyâmet manzalarına temastan sonradan insanın aslında âhiret hayatı için yaratıldığını ve bu dünyada esas o hayat için hazırlık yapmak gerektiğini etkili bir dille haber veren İnfitâr sûresi geliyor:

Tekvir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Tekvir Suresi 28. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tekvir-suresi-28-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html