Tekvir Suresi 29. ayeti ne anlatıyor? Tekvir Suresi 29. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Tekvir Suresi 29. Ayetinin Arapçası:

وَمَا تَشَٓاؤُ۫نَ اِلَّٓا اَنْ يَشَٓاءَ اللّٰهُ رَبُّ الْعَالَم۪ينَ

Tekvir Suresi 29. Ayetinin Meali (Anlamı):

Şunu da bilin fakat, Âlemlerin Rabbi Allah dilemedikçe, siz hiçbir şey dileyemezsiniz.

Tekvir Suresi 29. Ayetinin Tefsiri:

Her türlü olumsuzluktan korunma altında tutulan ve mahza Allah kelâmı olan Kur’an, tüm şuurlu-sorumluluk sahibi varlıklara, bilhassa ona inanıp itaat ederek güzergah üzere yürümek isteyenlere ilâhî bir hatırlatmadır. Bir öğüttür, nasihattir. Fakat bu hususta da insan kendinden ziyade Allah’a güvenip dayanmak mecburiyetindedir. Çünkü insanın her şeyi ona bağlıdır. Hatta bir şey dilemesi ve istemesi bile. Çünkü O dilemedikçe insanın bir şey dileme imkân, olasılık, baskı ve kudreti yoktur. Bütün zorlama ve kudret ancak Allah’a aittir. Kur’ân-ı Kerîm Allah Teâlâ’yı böyle tanımamızı, O’na böyle inanıp bağlanmamızı emretmektedir.

Bu sebepledir fakat, Yargı dostlarından İbrâhim Düsukî hazretlerine:

“- Ne istek ediyorsun?” diye sorduklarında şu muhteşem cevabı vermiştir:

“Allah Teâlâ neyi diliyorsa, onu istiyorum!” (Velîler Ansiklopedisi, II, 597)

Hz. Mevlânâ (k.s.) da, olan biten bütün hadiseler üzerindeki ilâhî kudretin tecellî ve tasarrufunu şu ibretli kıssa ile gözler önüne serer:

“Minik bir karınca kalemin kağıt üzerine bir şeyler yazdığını gördü, gitti. Bu sırrı değişik karıncalara söyledi:

«- O kalem kağıda şaşırtıcı şeyler yazdı. Fesleğen gibi, susam gibi, gül gibi acaib şeyler yaptı» dedi. Karıncanın biri dedi ki:

«- O sanatı yapan parmaklardır. Bu kalem meslek görmekte başlıca yok, fer’dir.» Üçüncü karınca:

«- İş ne parmaktan ne de kalemden geliyor» dedi «iş asıl koldan geliyor. Çünkü kuvvetsiz parmaklar, onun zorlamasıyla kalemi tutuyor ve yazdırıyor.» Bu düşünceler, bu konuşmalar bu nedenle uzadı gitti. Karıncaların beyine dek ulaştı. Karınca beyinin birazcık anlayışı vardı, akıllı idi. Karıncaların beyi dedi ancak:

«- Bu hüneri sûretten, görünüşten bilmeyin. Çünkü uyuyan yâhut ölen bir kişinin böyle şeylerden haberi bile yok­tur.» Sûret, görünüş elbiseye, asaya benzer. Cansızdır, akılsızdır, oynamaz, hareket etmez. Allah’ın lutfu ve ihsânı olmayınca, bu aklın bu gönlün cansız kalacaklarından karınca beyinin haberi yoktu. Allah bir an için olsun, akıldan yardımını kesecek olsa, her şeye eren zihin, abtallıklar etmeye başlar.” (Mevlânâ, Mesnevî, 3721-3729. beyitler)

İlk âyetlerinde kıyamet sahnelerinden bahsediğp Kur’an’ın doğruluğuna ve bir öğüt oluşuna aksan yaparak son bulan Tekvîr sûresini, yine bir kısım kıyâmet manzalarına temastan sonradan insanın doğrusu âhiret hayatı için yaratıldığını ve bu dünyada belli başlı o yaşam için hazırlık yapmak gerektiğini etkin bir dille haber veren İnfitâr sûresi geliyor:

Tekvir Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Tekvir Suresi 29. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tekvir-suresi-29-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html