Tin Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Tin Suresi 5. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Tin Suresi 5. Ayetinin Arapçası:

ثُمَّ رَدَدْنَاهُ اَسْفَلَ سَافِل۪ينَۙ

Tin Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):

Daha Sonra onu aşağıların en aşağısına indirdik.

Tin Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:

Bu ilâhî fabrikayı çalıştırma bakımından halk ikiye ayrılır:

Birincisi, Peygamber (s.a.s.)’in davetini kabul etmeyenlerdir. İman ve sâlih amellerden yoksun olan bu kimseler, bu fabrikayı, Yaratan’ın rızâsına yerinde idare edemezler. Kendilerini yaratılmışların en mükemmeli kıla­bilecek imkânları, yaratılış gayesine tutarsız bir istikâmette kötüye kullanırlar. Böyle olunca da, hayatın başlangıç noktasından sürekli güzele ve ileriye içten ilerlemek, kesintisiz gelişme ve ecir alma imkânından faydalanmak ye­rine geriye doğru, insandan geri canlılar âlemine doğru gitmiş, alçalmış olurlar. Aşağıların en aşağısı bir derekeye yuvarlanırlar. Hayvanlardan daha aşağı ve şaşkın ülkü düşerler. Sonuç Olarak de, hallerine uygun bir cinayet olarak cehennemin dibini boylarlar. Dolayısıyla onlar için dünyada da ukbâda da gönüllerine ferahlık verecek müjdeli bir haber yoktur. Şu âyet-i kerîme onların bu yürek parçalayıcı durumunu ne hoş beyân eder:

“Ant olsun oysa biz cinlerden ve insanlardan çoğu kimseyi cehenneme ahenkli yaratmışızdır. Şu sebeple ancak, onların kalpleri var, ama bununla gerçeği anlamazlar; gözleri var onunla görmezler; kulakları var onunla işitmezler. Hâsılı bunlar hayvanlar gibidir, hatta onlardan daha şaşkındırlar. İşte başlıca gafil olanlar da bunlardır.” (A‘râf  7/179)

İnsanın “aşağıların aşağısına çevrilmesi”nde, bebeklik, çocukluk, gençlik dönemlerinden geçip olgunluğa, en dinç ve kaslı dönemine eriştikten sonradan yavaş yavaş gücünün ve kuvvetinin azalması, bedeninde hastalık ve zaafiyetlerin oluşması, azalarının çalışamaz ayla gelmesi, ayrıntılarıyla ihtiyarlayıp erzel-i ömre düşmesi mânası da vardır. O Kadar kuvvetsiz bir duruma düşer ama yaşam çekilmez olur. Şu iki âyet-i kerîme onun bu hâline ışık tutar:

“Kime uzun ömür verirsek onu yaratılışta baş altında çeviririz. Hiç düşünce erdirmiyorlar mı ama gidiş nereye?” (Yâsîn 36/68)

“…İçinizden kimi erkenden, hatta çocuk yaşta ölür. Kimi de ömrün en düşkün çağına dek yaşatılır da, daha önce bir takım şeyler öğrenmişken artık hiçbir şey bilmez hâle kazanç.” (Hac 22/5)

İşin en uyarı çeken yönü, her insan üstünde bu ilâhî tasarruflar defalarca cereyan etmektedir. Hiçbir insanın, üzerinde mutlak hâkimiyeti olan bu küllî iradenin murakabe, denetleme, takip ve tasarrufundan çıkması, kurtulması olası değildir. Cümbür Cemaat mecbûren ve zarûreten Allah’ın koyduğu bu ilâhî fıtrî kanunlara uyarlamak durumundadır.

İkincisi, Peygamber (s.a.s.)’in davetini kabul eden, getirdiği esaslara inanıp sâlih amel işleyen bahtiyarlardır. Onlar yaratılış gayelerine uygun davrandıkları, kendilerine emânet edilen ilâhî fabrikayı, Yaratan’ın rızâsına uygun çalıştırdıkları için dünyada aralıksız daha güzele ve daha iyiye dürüst ilerlerler. An be an, nefes be nefes, adım be adım, gün be gün sevaplarını, Hakk’a yakınlıklarını artırırlar. Dostça niyetleri, Allah Teâlâ’nın bütün yasaklarından kaçınmak, razı olduğu işleri en güzel şekilde gerçekleştirmek olduğu için, güçleri yettikçe bunları yapar sevaplarını alırlar. Hastalık ve yaşlılık gibi zaruri sebeplerle ibâdetlerinde bir aksaklık olursa da Ulu Rabbimiz, gençlik ve sıhhatli hallerinde yaptıkları gibi bunları yapmış kabul eder ve sevaplarını eksiksiz verir. Âhirette de huzuruna getirdikleri hoş amelleri duruma tarafından bire ondan başlayıp bire yüz, bire yedi yüz ve istediğine daha artı katlayarak (bk. Bakara 2/161; En‘âm 6/160) mükâfatlarını tastamam verir. Onları yüksek cennetlerde eksilmesi, azalması, kesilmesi muhtemel olmayan bol ve ebedî nimetlere gark eder.

Öyleyse:

Tin Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Tin Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tin-suresi-5-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html