Tin Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? Tin Suresi 6. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Tin Suresi 6. Ayetinin Arapçası:

اِلَّا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ اَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍۜ

Tin Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):

Fakat iman edip sâlih ameller yapanlar müstesnâ! Onlar için hiç eksilmeyen ve tükenmeyen bir mükâfat vardır.

Tin Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:

Bu ilâhî fabrikayı çalıştırma bakımından insanlar ikiye ayrılır:

Birincisi, Peygamber (s.a.s.)’in davetini kabul etmeyenlerdir. İman ve sâlih amellerden yoksun olan bu kimseler, bu fabrikayı, Yaratan’ın rızâsına uygun yöneticilik edemezler. Kendilerini yaratılmışların en mükemmeli kıla­bilecek imkânları, yaratılış gayesine aykırı bir istikâmette kötüye kullanırlar. Böyle olunca da, hayatın açılış noktasından sürekli güzele ve ileriye içten ileri gitmek, aralıksız gelişme ve ecir alma imkânından kullanmak ye­rine geriye doğru, insandan geri canlılar âlemine dürüst gitmiş, alçalmış olurlar. Aşağıların en aşağısı bir derekeye yuvarlanırlar. Hayvanlardan alt ve sersemlemiş hale düşerler. Sonuç Olarak de, hallerine uygun bir ceza olarak cehennemin dibini boylarlar. Dolayısıyla onlar için dünyada da ukbâda da gönüllerine ferahlık verecek müjdeli bir haber yoktur. Şu âyet-i kerîme onların bu hazin durumunu ne hoş beyân eder:

“Ant olsun oysa biz cinlerden ve insanlardan birçok kimseyi cehenneme uyumlu yaratmışızdır. Şu sebeple ama, onların kalpleri var, ama bununla gerçeği anlamazlar; gözleri var onunla görmezler; kulakları var onunla işitmezler. Hâsılı bunlar hayvanlar gibidir, hatta onlardan daha şaşkındırlar. İşte başlıca tedbirsiz olanlar da bunlardır.” (A‘râf  7/179)

İnsanın “aşağıların aşağısına çevrilmesi”nde, bebeklik, çocukluk, gençlik dönemlerinden geçip olgunluğa, en enerjik ve kaslı dönemine eriştikten sonra yavaş yavaş gücünün ve kuvvetinin azalması, bedeninde rahatsızlık ve zaafiyetlerin oluşması, azalarının çalışamaz ülkü gelmesi, adamakıllı ihtiyarlayıp erzel-i ömre düşmesi mânası da vardır. Pek kuvvetsiz bir duruma düşer fakat yaşam çekilmez olur. Şu iki âyet-i kerîme onun bu hâline ışık miktar:

“Kime uzun ömür verirsek onu yaratılışta baş aşağı çeviririz. Hiç zihin erdirmiyorlar mı ki gidiş nereye?” (Yâsîn 36/68)

“…İçinizden kimi erkenden, hatta çocuk yaşta ölür. Kimi de ömrün en düşkün çağına kadar yaşatılır da, daha önce bazı şeyler öğrenmişken bundan böyle hiçbir şey bilmez hâle kazanç.” (Hac 22/5)

İşin en dikkat çeken yönü, her insan üzerinde bu ilâhî tasarruflar durmadan akım etmektedir. Hiçbir insanın, üzerinde mutlak hâkimiyeti olan bu küllî iradenin murakabe, kontrol, peşine düşüp takip ve tasarrufundan çıkması, kurtulması olası değildir. Cümbür Cemaat mecbûren ve zarûreten Allah’ın koyduğu bu ilâhî fıtrî kanunlara uymak durumundadır.

İkincisi, Peygamber (s.a.s.)’in davetini kabul eden, getirdiği esaslara inanıp sâlih amel işleyen bahtiyarlardır. Onlar yaratılış gayelerine uygun davrandıkları, kendilerine emânet edilen ilâhî fabrikayı, Yaratan’ın rızâsına uygun çalıştırdıkları için dünyada sürekli daha güzele ve daha iyiye dürüst ilerlerler. Lahza be lahza, nefes be nefes, adım be adım, gün be gün sevaplarını, Hakk’a yakınlıklarını artırırlar. Arkadaşça niyetleri, Allah Teâlâ’nın bütün yasaklarından kaçınmak, razı olduğu işleri en hoş şekilde gerçekleştirmek olduğu için, güçleri yettikçe bunları yapar sevaplarını alırlar. Hastalık ve ihtiyarlık gibi gerekli sebeplerle ibâdetlerinde bir aksama olursa da Ulu Rabbimiz, gençlik ve sıhhatli hallerinde yaptıkları gibi bunları yapmış kabul eder ve sevaplarını eksiksiz verir. Âhirette de huzuruna getirdikleri hoş amelleri duruma göre bire ondan başlayıp bire yüz, bire yedi yüz ve istediğine daha fazla katlayarak (bk. Bakara 2/161; En‘âm 6/160) mükâfatlarını tastamam verir. Onları yüksek cennetlerde eksilmesi, azalması, kesilmesi olası olmayan bol ve ebedî nimetlere gark eder.

Öyleyse:

Tin Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Tin Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tin-suresi-6-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html