Eşimin yumurta kanalları kapalı olduğu için normal yolla çocuk sahibi olamayacağımız tıbben belirlendi. Ama benden alınacak sperm hücresi ile karımdan alınacak yumurtalık hücresi bir tüpte döllendikten sonradan eşimin rahmine nakledildiği takdirde çocuk sahibi olabileceğimiz uzmanlarca ifade edildi. Bu yolla çocuk sahibi olmamızda İslâm’a göre bir sakınca var mıdır?

Tüp bebek uygulaması tıp biliminin keşfettiği yeni çarelerdendir. Evli eşler arasında uygulanması şartıyla çare kapsamına girer ve bir sakınca bulunmaz. Ancak yabancı bir erkeğin spermini, bir kadına bu yolla nakletmek bir değişiklik zina olur. Yumurta hücresini üçüncü bir kadından alarak tüpte döllendikten daha sonra nikâhlı eşine nakletmek de caiz olmaz. Bu, bir organ nakli özelliğinde değildir. Çünkü embriyo, temel taşlarından yarısı babadan yarısı da anadan olan iki hücrenin birleşmesinden oluşmaktadır. Zina güya yolla oluşan döllenmiş hücrenin nikâhlı eşe nakledilmesi ona meşrüluk kazandırmaz. Çünkü bunu yüklenen kadın yalnız taşıyıcılık görevi yapmış olur. Doğumdan sonra süt emzirip yetiştiren süt anne yerine cenini karnında da besleyen ve doğumunu gerçekleştiren bir «arabulucu anne» türü ortaya çıkar fakat, bunun benzerini ve delilini İslâm’da bulmak olası olmaz.

TÜP BEBEK YÖNTEMİ İLE ÇOCUK SAHİBİ EDINMEK CAİZ MİDİR?

Evli eşler arasında uygulanan tüp bebek ise tıp bakımından bir çare yöntemi sayılır. Nitekim Hatib benzer-Şirbinî şöyle demiştir: «Bir bayan ihtilâm olmuş kocasının menisini (sperm), kendi cinsel organına yerleştirmek suretiyle gebe kalsa, doğan çocuk meşrûdur ve kadın bu işlemden ötürü günahkâr olmaz.»1

Dipnot:

1. Şirbînî, Muğnî’l-Muhtâc, Mısır, t.y., III, 384.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları

KADINLARA YAPILAN YUMURTALIK NAKLİ CAİZ MİDİR?

TAŞIYICI ANNE EDINMEK CAİZ MİDİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tup-bebek-yoluyla-cocuk-sahibi-olmak-caiz-midir.html