Vâkıa Suresi 60. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 60. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 60. Ayetinin Arapçası:

نَحْنُ قَدَّرْنَا بَيْنَكُمُ الْمَوْتَ وَمَا نَحْنُ بِمَسْبُوق۪ينَۙ

Vâkıa Suresi 60. Ayetinin Meali (Anlamı):

Aranızda ölümü şaşmaz bir plan çerçevesinde takdir eden biziz. Engel olabilecek hiçbir şiddet yoktur sizi öldürmemize.

Vâkıa Suresi 60. Ayetinin Tefsiri:

Buradan itibaren 74. âyete değin, Allah Teâlâ’nın ölümsüz kudretinin ve ölüleri diriltip âhiret hayatını var etmeye kadir olduğunun açık delilleri serdedilir. İnsanlardan, özellikle ilâhî kudret ve âhiret hakkında şüphesi olanlardan bu deliller üzerinde düşünmeleri, düşünce yormaları ve böylece hakikati algılama etmeleri istenir:

Birinci kanıt, insanın bana kalırsa kendi yaratılışı, ölümü, bir neslin gidip yerine yeni bir neslin gelmesi ve bunun mütemadiyen böyle sürüp gitmesi ve âhirette mâhiyetini şu lahza bütün bilemeyeceğimiz ayrı bir yaratılışla her yerde yaratılacak olmasıdır. Allah Teâlâ’nın bizi başta yoktan yaratıp, şu an sahip olduğumuz varlığımızı bize lütfetmesi, bundan itibaren de öldürmek, tekrar diriltmek, hesaba çekmek, cennet ya da cehenneme sokmak gibi bizimle alakalı vaatlerini yerine getirebileceğinin açık bir göstergesidir. Şu anki durumumuza kadar Allah Teâlâ’nın bizim üzerimizdeki nesep, cinsiyet, doruk bos, renk, kalıtımsal özellikler vb. sayısız tasarruflarına kimsenin müdâhale edemediği gibi, bundan daha sonra da bizimle alakalı dünyevî veya uhrevî tasarruflarına kimse mani olamayacaktır. O (c.c.), istediği ve irade buyurduğu her şeyi yapacaktır. Çünkü, O’dur, dilediği her şeyi dilediği gibi yapan.” (Burûc 85/16)

Benzer şekilde tohumun topraktaki macerası da ne sinyâl bir hâdisedir:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 60. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-60-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html